Den som sysslar med kultur, idrott, utbildning eller näringslivsprojekt, kan söka bidrag ur Sparbanksstiftelsen Kronan som två gånger per år delar ut pengar för att stimulera lokalt engagemang.

Under onsdagen delades checkarna ut på Swedbank. Mest pengar fick brukshundsklubben.

– Våra mesta intäkter kommer från kursavgifter, men i framtiden vill vi ha tävlingar. Det kan vi snart tack vare de nya hindrena, säger Ewa Törnblom och Emeli Rönnlund i klubben som är cirka 50 år gammal och har cirka 150 medlemmar.

Ljungby volley fick 24 000 kronor till nya beachvolleybodar vid Kronoskogen.

– De gamla har blåst sönder. Nya bodar behövs för att sköta anläggningen åt kommunen. Vi är glada att Kronan skänkt pengar till materialet och för att elever på Sunnerbogymnasiet byggt dem åt oss, säger Per Pettersson och Sofie Bringmyr.

Klubben har cirka 100 aktiva, varav de flesta tjejer som bildar en stark ungdomsverksamhet för både elit och bredd.

Lagans golfklubb har tilldelats knappt 21 000 kronor till Golfens dag för att marknadsföra sporten och har projektletts lokalt i Lagan av Johanna Roubert, som till vardags studerar idrottsvetenskap vid Linnéuniversitet i Växjö.

– Det var ett lyckat arrangemang med bra engagemang och fint väder, säger Johanna och klubbchef Thomas Wester. Lagans GK kämpar nu också med att bygga om banorna i samband med att motorvägen läggs om.

Marie Fuhr-Olsson, kontorschef på Swedbank, delade ut checkarna och konstaterade att detta alltid är en av de roligaste dagarna på jobbet på hela året. Men allra gladast var nog tre föreningarna, som nu får större möjlighet att utveckla sina respektive verksamheter.