Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kök med småländskt blod i ådrorna

Den första fabriken var inte större än 30 kvadratmeter. Där tillverkades det mesta som kunderna frågade efter. 75 år senare ligger kundens önskemål fortfarande i fokus för Lidhults.

Åren under andra världskriget beslutade tre bröder att de skulle starta eget. Att Lidhults, eller Bröderna Jonssons Träindustri som fortfarande är namnet på det producerande bolaget, skulle fortsätta att frodas 75 år senare trodde de nog inte. Företaget drivs idag av bröderna Staffan och Jörgen Jonsson. Med sig har de sin far och farbröders kunskap som tillsammans med modernt företagstänk kommer hålla det familjeägda bolaget vid liv i många generationer till.

Verksamheten växte i takt med att fler fick upp ögonen för kvalitén på Lidhults. Alltifrån gunghästar till tältpinnar och möbler tillverkades i fabriken i de Småländska skogarna ända fram till 1957 då katastrofen slog till.

Fler kök från Lidhults

Lidhultsköken

I oktober 1957 förstördes maskiner, ritningar och mallar till alla produkter företaget producerade i en stor brand. Vad som kunde ha varit nådastöten blev för bröderna Jonsson snarare nystart, en lyckad sådan.

-Då alla prototyper av de som gjorts försvann började man fundera på att tillverka kök, säger Johannes Skoogh, säljare på Lidhults Kök och Interiör.

Just kundanpassade kök som är unika för varje hem är vad företaget har specialiserat sig på.

-Vi har förstås standardmått men vi blir alltid glada när det kommer in en kund med sneda tak och andra unika ytor. Vi älskar special!

Massiva material har alltid legat till grund för träexperterna i Lidhult.

-Vi tar inga genvägar utan vill hålla god kvalité hela vägen. Massiva lådor och massiv front. Det gör våra produkter stabila och hållbara i många decennier. Man kan säga att massivt trä är vårt signum.

Läs mer om Lidhults

Generationer

Det är alltså Johannes far och farbror som driver verksamheten idag och själv växte han upp med fabriken.

-Mina första jobb var att städa i produktionen på helgerna och hjälpa till vid leverans. När jag blev lite äldre sommarjobbade jag på fabriken.

Han studerade till designkoordinator inom möbler och inredning i Nässjö och funderade under tiden på om han skulle stanna i Jönköpingstrakten. Så blev det inte.

-Under min utbildning funderade jag hela tiden på hur man skulle kunna använda det jag lärde mig på Lidhults.

När det kom en öppning som säljare tog Johannes klivet tillbaka till familjeföretaget och har stannat sedan dess.

-Det gick aldrig släppa taget och det känns spännande och roligt att få vara en del av en verksamhet som har en långsiktig plan för framtiden. Lidhults är ett familjeföretag som ska bevaras och vi som jobbar här har en känsla och stolthet för det vi gör.

Även för barnfamiljer

Köken är inte bara till för familjer där barnen är utflugna eller äldre utan passar till alla generationer som söker ett unikt och genuint kök till sitt hem.

-Jag växte själv upp i ett kök från Lidhults och kan vittna om att det höll stilen under alla år. Med stadiga material behöver man inte oroa sig för om produkterna ska hålla.

Han berättar att han fick ett samtal från en kund som hade haft sitt kök i runt 40 år och behövde några nya gångjärn.

-De gav oss komplimanger om hur bra det har hållit under alla år, trots att barnen brukade spela innebandy i köket.

Lidhults i Lidhult

Dessutom finns det en glädje i att kunna ge invånare i Lidhult arbete och att få folk att komma på besök.

-Vi ser gärna att våra kunder kommer till oss för att få en känsla för det vi gör. Vi är ett svenskt företag som bevarar den småländska traditionen och kommer aldrig flytta produktionen utomlands. Lidhults ligger i Lidhult och så ska det förbli.

Förverkliga ditt drömkök