Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kom som en total överraskning"

Sören Åkeby blir GIF Sundsvalls åttonde huvudtränare sedan 2003.
Nu ställer sig sparkade Per Joar Hansen starkt frågande till hur klubben resonerar i sin ledarrekrytering.
– David Wilson var för auktoritär, sedan kom Mika Sankala som var för demokratisk och sedan kom jag och var för auktoritär. Det känns oseriöst, säger norrmannen.

När Dagbladet träffar Per Joar Hansen har det gått ett knappt dygn sedan han fick beskedet att han sparkas från sitt jobb som huvudtränare i GIF Sundsvall. Ett besked han fick ta emot på telefon hemma i Norge.

– Det kom som en total överraskning. Och då jag är en person som är väldigt rak i min kommunikation så tycker inte jag att det här är ett beslut man meddelar via telefon, i stället kunde man ha suttit sig ner och tagit en diskussion, säger en lugn och sansad Hansen.

– Men de sa att de ville göra en förändring och det får jag ha respekt för, även om vi är oeniga om beslutet.

Norrmannen skrev inför den här säsongen på ett ettårskontrakt med Giffarna och återvände då till den klubb han valde att lämna efter säsongen 2003. Den första september avslöjade Hansen för Dagbladet att sejouren bara skulle bli ettårig och att han skulle lämna klubben när hans kontrakt löper ut senare i vinter.

 

”Tar det inte personligt”

Men nu gör alltså den senaste tidens dåliga resultat att han tvingas sluta tidigare än så. 0–5 mot IFK Göteborg i måndags blev droppen för klubbledningen.

– Jag tar inte det här personligt. Men de övertalade mig 3–4 gånger innan jag tackade ja, och jag har varit här förr så de visste vad de fick. Det var inga konstigheter. Och varje gång GIF går upp i Allsvenskan så får man kämpa med kniven mot strupen för att hålla sig kvar, så inte heller det är konstigt. Det har inte varit optimalt, men jag har gjort allt jag kunnat efter förutsättningarna.

 

”Har haft otur”

• Vad är det som har gått fel?

– Jag och Mika satt oss ner och skrev ner vad vi tycker att föreningen kan förbättra, men det är något vi vill hålla internt. Men vi har haft otur efter uppehållet. Först tappade vi vår bästa spelare och lyckades inte ersätta honom med samma spetskvalitet. Samtidigt har vi haft många tunga skador, och då 80 procent av spelarna bara har erfarenhet från Superettan så blev det för tufft. Då får man räkna med att vi inte klarar av att prestera på maxnivå hela tiden, säger Per Joar och fortsätter:

– Men jag är övertygad om att vi hade klarat att hålla oss kvar. Läget nu är mycket bättre än 2003 när vi kvalade oss kvar.

• Hur har samarbetet med Mika Sankala varit?

– Fantastiskt bra. Mika är en fantastisk person och det känns sorgligt att han får gå. Han behövs i GIF Sundsvall, en klubb som pratar om bristen på kontinuitet. Maken till lojal person har jag knappt stött på. Att han får gå är dumt och det är min bestämda åsikt.

 

”Det är en myt”

• Din relation med spelarna då?

– Det har inte varit något problem. En dansk tränare sa en gång en bra sak: i en fotbollstrupp har du 22 man, men bara 16 kan vara med i matchtruppen och då är sex besvikna. Sedan kan bara elva spela från start och då är fem till besvikna. Sedan byter du ut tre och då är även de besvikna, och så är det 2-3 som inte får spela på den position de helst vill. Så i bussen hem är det kanske sex stycken som är nöjda. Det ger en bra bild hur en fotbollstrupp fungerar, säger Hansen och ler.

– Det går inte att vara allas vän. Men det är en myt att jag skulle vara för auktoritär. Om jag är det måste klubben fråga sig hur de väljer tränare, för David Wilson var för auktoritär, sedan kom Mika Sankala som var för demokratisk och sedan kom jag och var för auktoritär. Det känns oseriöst.

• Nu tar Sören Åkeby över. Dina reflektioner?

– Sören är en hedersman och en god vän till mig. Men det är nästan skrattretande att han, som fick sparken från Ålesund där jag var i fjol, nu kommer hit efter mig. Det är lite lustigt.

I dag fredag återvänder Per Joar Hansen hem till Norge igen. Vad som händer i framtiden vet han inte.

– Men jag kommer absolut att följa hur det går för GIF och jag hoppas av hela mitt hjärta att de klarar sig kvar, avslutar han.