I tisdags eftermiddag blev en kvinna i 70-årsåldern uppringd av en man som ville komma hem och se över brandsäkerheten i bostaden.

Kvinnan, som bor på en mindre ort i kommunen, blev genast misstänksam och avböjde tjänsten. Efter att hon lagt på luren ringde hon istället till polisen och anmälde händelsen som försök till bedrägeri.

Enligt kvinnan ska även den närmsta grannen fått ett liknande samtal.

Christer Holmström på räddningstjänsten i Ljungby meddelar att räddningstjänsten aldrig kontaktar personer på det här sättet.

– De som vill ha kontroller av sin brandsäkerhet får ringa oss istället, vi kontaktar aldrig någon annan och säger att vi ska komma ut. Men vi gör ibland hembesök, men då annonserar vi alltid före i trapphus.

Även Värends räddningstjänst i Växjö skriver på sin Facebooksida att de har fått in uppgifter om att det är någon som ringer runt i deras område. Uppringaren ska ha uppgett sig vara från räddningstjänsten och vill göra brandskyddskontroller. Detta med anledning av att räddningstjänsten i nuläget har tid över för brandskyddskontroller. Men det stämmer alltså inte.