Det var den 25 augusti i fjol som Kristina Alsér, landshövding i Kronobergs län 2007-2016, fick se sin man sedan 40 år tillbaks, Jan Alsér, rasa in i ytterdörren och falla ihop i trapphuset.

Paret hade nyss kommit hem till sin övernattningslägenhet i Stockholm efter ett restaurangbesök, och Janne låg nu helt livlös i trappuppgången.

– Minnet av Jannes tomma blick när han faller framstupa rakt ner på stengolvet i trapphuset kommer jag aldrig att glömma. Det är fruktansvärda bilder, säger Kristina Alsér.

Plötsligt hjärtstopp

Janne hade drabbats av plötsligt hjärtstopp, men tack vare Kristina fick han chansen att leva vidare.

Trots paniken hade hon sinnesnärvaro att snabbt ringa SOS Alarm, koppla in högtalarfunktionen på telefonen och sätta igång med hjärtlungräddning. Något hon fortsatte med det under de sju minuterna det tog för ambulansen att komma på plats.

– Jag hann tänka ”Det här är inte lönt”. Jag fick ingen reaktion från Janne alls. Jag skrek till honom ”Dö inte!, berättar hon.

Coachningen från SOS Alarm hjälpte henne att inte ge upp.

– Jag fick rådet av operatören att strunta i inblåsningarna och koncentrera mig på kompressionerna, jag hörde hur han räknade och höll takten i luren. Det stödet var ovärderligt, säger hon.

Räddade liv

Kristinas insats kom att rädda Jans liv, och ger henne nu priset Årets Hjärtlungräddare 2018.

Under lördagen får hon motta priset på Alla kan rädda liv-dagen i Kungsträdgården i Stockholm.

Bakom priset finns Riksförbundet Hjärtlung, HLR-rådet och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.