För visst är världen märklig. Noterade att en fåraherde i Tranåstrakten är polisanmäld, misstänkt för grovt miljöbrott, efter att en miljöinspektör hittat ett dött får på hans mark.

Tänk att en fårskalle på tusen hektar kan vara så farligt. Sunda bondförnuftet säger att det blev väl ett utmärkt foder till de vilda djuren, såsom räv, grävling och korp, som lever av kadaver. Men enligt den moderna miljölagstiftningen är detta ett mycket farligt tillstånd som leder till åtal. Inom kyrkogårdsmurarna ligger det tusental på ett hektar. Värt att tänka på?

Sverige har världens strängaste djurskyddslagstiftning, brukar våra bönder stolt förtälja. Visst det är bra det, men har det något mervärde egentligen? Nja knappast! Media är mer intresserade att visa på ytterligheter, såsom redigerade bilder från veganrörelsen, vilket fördunklar bilden av en seriös verksamhet. Vegan, någon sa att det är det indianska ordet för dålig jägare, jag vet inte...

Varför fortsätter Sveriges bönder att endast köpa GMO-fri soja till sina foderblandningar. Jo, därför de vet att den medvetne svenske konsumenten kräver det. Nu stiger det GMO-fria sojapriset med 50 procent. Vem vill betala den högre kostnaden? Alternativet är att det finns billig import vars odling och uppfödningsmetoder kan ifrågasättas, men konsumenten tenderar att blunda för detta

Kan inte låta bli att stjäla Churchilltravesteringen Aldrig förr har så många haft så få att tacka för sin mat. Se det som en hyllning till Sveriges bönder. En yrkesgrupp som för tillfället befinner sig i en depression, vilket kan avläsas genom ett lågt investeringsintresse just nu. Som mätfaktor kan man till exempel använda försäljningsnivå av traktorer, där ttill och med Norge har större försäljning än storebror Sverige. Även Österrike har dubbelt så hög nivå som Sverige, trots sin litenhet.

Är bondens negativa syn berättigad? Ja, med tanke på att nästan en tredjedel av alla livsmedel slängs, så måste det bero på allt för lågt pris. Värdet av vårt dagliga bröd måste uppgraderas.

Primus inter pares, tillägnar jag Sveriges bönder! Vad det betyder? Främst bland jämlika!

Pelle Philip