Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Omsättningsstöd behövs för att rädda jobben i Kronoberg

Coronaviruset har på några veckor förändrat världen, samhället och ekonomin på ett sätt som vore otänkbart för några månader sedan. Liv har gått förlorade i epidemin. Länder har stängt sina gränser, miljoner människor har isolerat sig i sina hem och företag blöder ekonomiskt. Ska vi stoppa massarbetslöshet i Kronobergs län behöver vi ett räddningspaket som täcker fasta kostnader för företag som förlorat merparten av sina intäkter under krisen. Företagen måste få hjälp att övervintra den här krisen.

Vi måste förbereda oss på att coronakrisen blir djup och utdragen. Situationen i ekonomin är mycket allvarlig. BNP beräknas falla med 6 procent i år och arbetslösheten väntas öka till 10 procent under sommaren (Swedbank). Beräkningar från OECD visar att Sverige, som ett litet exportberoendeland, hör till de som drabbas allra hårdast ekonomiskt av corona-pandemins konsekvenser.

Liberalerna är stolta över de räddningspaket som vi infört tillsammans med regeringen. Korttidspermitteringar har hittills skyddat 3 141 anställda i Kronoberg. Jämför man Sverige med andra länder är det tyvärr tydligt att vi än så länge har gjort mindre för att rädda jobben och företagen. Det är företagen som skapar både jobb och de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Gör vi ingenting riskerar vartannat bolag att gå konkurs inom fyra månader. Ska vi rädda välfärden måste vi också rädda jobben.

Än så länge har regeringen inte lyckats presentera någon lösning för de företag som tappat merparten av sin omsättning på kort tid. Danmark och Norge har infört betydligt starkare finanspolitiska åtgärder än Sverige. Sverige har hittills presenterat satsningar på 2,6 procent av BNP. Samma siffror för Norge och Danmark är 4,6 respektive 4,1 procent av BNP. Båda länderna har också någon form av omsättningsstöd, något som Sverige fortfarande saknar. Liberalerna föreslår därför att ett omsättningsstöd skyndsamt införs för att ersätta fasta kostnader för företag.

Om vi hanterar krisen på ett sätt som minimerar antalet konkurser kan det finnas goda möjligheter för svenska företag att expandera när ekonomin vänder – men det förutsätter att det svenska näringslivet inte slagits sönder.

Nu måste vi tillsammans platta till lågkonjunkturskurvan och se till att så många som möjligt har ett arbete att gå tillbaka till när den här krisen är över. Ett starkt omsättningsstöd behövs för att rädda jobben.

Gunnar Nordmark, ordförande Liberalerna Kronoberg

Tina Acketoft, riksdagsledamot (L)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel