Under torsdagen var det dags för Sara Henriksson och Elopolda att ta sig an EM-banan i centrala Bryssel när både den individuella och lagtävlingen avgjordes.

Och vilken svenskdag det skulle visa sig bli.

Sara och Elopolda galopperade i mål som totaltia i den individuella tävlingen och när övriga svenska ryttare i laget lugnt tog sig i mål, visade det sig räcka till en historisk bronsmedalj.

Den första på 24 år.

– Medaljen var helt klart över förväntan, säger en sprudlande glad Sara Henriksson efter tävlingen.

– Det fanns ingen tanke på medalj men när jag red i mål som tia behövde bara två till av de svenska ryttarna ta sig i mål för att bronset skulle vara vårt.

Bryssel bjöd på regnväder under tävlingarna men det var inget som störde Sara och Elopolda.

– Vi red i en park med jättefin skog och märkte knappt av regnet eftersom dropparna inte tog sig genom trädkronorna. Det var en tekniskt svår bara där man fick tänka till lite och där till exempel trottoarer gjorde att hastigheten drogs ner lite, säger Sara och fortsätter:

– Men det var superfina tuffa banor med djup sand och lera och mycket upp och ner.

Sara och Elopolda snittade en hastighet på 19 kilometer i timmen över de 16 milen och ekipaget red i mål på tiden 8.35,44.

– Jag är jättenöjd med tiden och med tiondeplatsen. Det var tio placeringar i tävlingen och jag knep sista och fick vara med på prisutdelningen, säger Sara.

Sara fick en bra start på tävlingen och red de första tre sträckorna tillsammans med fyra fransmän och två italienare.

– På den andra sträckan försökte fransmännen att störa mig och ”Polda” genom att en ryttare rider framför, bakom och vid sidan om för att få hästen irriterad och ur balans och för att störa så mycket de kan, säger Sara och fortsätter:

– Men ”Polda” går inte på sådant så försöker misslyckades, säger Sara.

På den fjärde sträckan valde Sara och Elopolda att släppa lite på tempot och lät fransmännen och en italienare dra ifrån.

– Jag ville släppa på och låta henne gå i sin takt de sista två sträckorna och hon kändes jättefin, säger Sara.

Sara hade sällskap med en italienare till mål och när medaljerna väl fördelades var det Italien på en andraplats och Sverige på en tredje. Segrade gjorde Spanien med tre ryttare på topp fyra.

Nu väntar lite välbehövlig vila för både Sara och Elopolda.

– Vi har ingen tävling inplanerad under hösten utan ”Polda” ska få vila och träna så får vi se om det blir någon liten tävling framöver, säger den nyblivna EM-bronsmedaljören.