Räddningstjänsten kallades vid 03.30-tiden under natten till tisdagen till en brand i en affär i Strömsnäsbruk. När de kom fram till platsen var branden fullt utvecklad, men man lyckades begränsa den till ena sidan av byggnaden.

– Det var övertänt när vi kom till platsen, säger Nicklas Henningsson, insatsledare på räddningstjänsten i Markaryd.

Bild 1 av 4

Foto Leif Lundström

Fastigheten evakuerades i samband med branden. Tre styrkor från räddningstjänsten i Markaryd och ett höjdfordon från Ljungby arbetade på platsen. Vid 06-tiden beräknade man att man hade omkring en timmes arbete kvar innan branden var helt släckt.

Bild 1 av 5 Foto: Läsarbilder

Det är ännu oklart hur branden startade, och var.

– Vi vet egentligen inte vad som hänt. Det är en affär på markplan och tre bilar som stod parkerade utanför och allt är helt utbränt. Det gäller även en lägenhet på våning 1 och en på våning 2. Men vi begränsade bra så att säga, så att det inte spred sig till den andra trappuppgången, säger Nicklas Henningsson.

Foto Leif Lundström

Även flera polispatruller finns på plats. Polisen har spärrat av platsen, dels för att underlätta släckningsarbetet men också för att en teknisk undersökning kommer att göras så snart räddningstjänstens släckningsarbete är avslutat.

– Vi kommer att göra en teknisk under sökning när det är möjligt, när branden har släckt. Vi utreder initialt grov mordbrand, men den rubriceringen kan komma att ändras. Man samlar in information efter hand, säger Åsa Emanuelsson på Polisen Region Syd.

Inte heller polisen kunde under tisdagsmorgonen säga något om hur eller var branden har startat.

– Vi har flera bilar på plats och det förekommer uppgifter, men vi vet inte. Det är därför vi spärrar av. Det vi vet är att det brinner i fastigheten och att det har spridit sig uppåt, säger Åsa Emanuelsson.

Vid kvart i tio hävdes den yttre avspärrningen, vilket gör att man kan köra igenom igen. Den inre avspärrningen vid byggnaden, är kvar.

Har branden alltså startat i markplan och spridit sig uppåt?

– Branden har varit kraftig i markplan.

Polisen har ännu ingen misstänkt för att ha anlagt branden.

Affären, två lägenheter, och tre bilar som stod parkerade på gatan, blev helt utbrända. Den andra trappuppgången i byggnaden och en pizzeria i den delen av huset klarade sig med mindre rökskador, enligt räddningstjänsten. Ingen person ska dock ha skadats.

– Det är ingen som åkt med ambulansen, säger Nicklas Henningsson.

Det är inte första gången polisen utreder mordbränder i Strömsnäsbruk. En boende på orten, som inte vill figurera med namn eller bild, uttrycker oro över morgonens brand och de tidigare händelserna.

– Man överväger att flytta härifrån ännu mer nu. Jag tänker mest på mina barns säkerhet, säger personen.

Vet du mer? Tipsa oss!

Artikeln uppdateras…

Relaterat till artikeln