Larmet kom vid 10.50 och gällde brand i en publik lokal. Enligt de första uppgifterna ska det brinna i skolan i Timsfors.

Men när räddningstjänsten kom dit möttes de en stor rökutveckling i lokalerna.

– Uppskattningsvis 75 procent av skolan berörs. Dock inte de administrativa delarna, säger räddningstjänstens insatsledare Anders Johansson efter två timmars arbete vid skolan.

Det började med ett lysrör som gick sönder och på något sätt orsakade rökutvecklingen. Skolan är byggd på 90-talet då man enligt Anders Johansson inte byggde med dagens brandsäkerhet och i lokalerna sprids därför röken snabbt.

– Eva i skolans kök gjorde ett mycket rådigt ingripande när man kände röklukt. Hon larmade oss via automatlarmet så vi var på plats tidigt.

Rökdykare gick in i skolan och cirka 60 elever och personal från förskoleklass och skolan upp till år fyra fick evakueras. Andra elever hade dock aktiviteter utanför skolan och var inte på plats.

– Folkets hus ställde upp med lokal för skollunchen. Det var fint, säger Anders Johansson.

Räddningstjänsten tog det säkra före det osäkra efter att röken vädrats ut och man inte hittat någon brand.

– Vi beslöt att stänga skolan.

Under kvällen och natten lånas utrustning från Markaryd och Hässleholm för att kunna vädra och rena luften ordentligt. Planen är att skolan ska vara öppen som vanligt under onsdagen.