Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låst på fullmäktige – åhörare kom inte in

När Paul Kowalski skulle lyssna på kommunfullmäktiges möte i måndags i Ljungby arena möttes han av låsta dörrar. – Det är ett ingrepp i offentligheten, säger han upprört.

Kommunfullmäktige drog igång klockan 18.00 i måndags kväll. Paul Kowalski kom lite senare, närmare bestämt 19.40, för att lyssna till det återstående mötet.

Men när han ryckte i dörrarna tog det stopp. Det var låst.

– Fullmäktiges sammanträden ska vara offentliga. Alla människor som vill komma och lyssna ska kunna göra det. Det gick inte i måndags, säger han.

Alla beslut tas om

Paul Kowalski som själv har jobbat 30 år inom offentlig verksamhet blir förbluffad.

– Detta kan innebära att om någon överklagar kommer alla beslut som tog i måndags ogillas av länsrätten. Då får man göra om alltihopa, hela sammanträdet, säger han.

Han tycker det är oerhört viktigt att kontrollera att dörrarna är öppna.

– Det är lagstadgat i kommunallagen, det borde kommunledningen veta. Det är ett ingrepp i offentligheten att inte hålla det öppet, säger han.

Satte ett papper emellan

Ann-Charlotte Wiesel (M) som är kommunfullmäktiges ordförande upptäckte själv att dörrarna var låsta när hon kom till arenan.

– Vi släppte in folk och bevakade dörrarna en stund, sedan satte vi ett papper emellan för att hålla det öppet. Vi tog kontakt med vaktmästeriet och påpekade det direkt, säger hon.

Hon kände inte till att det ska ha drabbat någon och tycker det är olyckligt att någon blev utestängd.

– Mötet ska vara öppet för allmänheten och det är bara beklaga att det har blivit en miss, säger hon.

Följa på andra sätt

Kommunfullmäktige har hållit till i arenan sedan några år tillbaka och eftersom det både är bättre parkering och större lokal än gamla tingshuset, där man höll till tidigare, har antalet fysiska åhörare ökat. I måndags fanns ett 20-tal åhörare på plats.

– Det har aldrig varit problem tidigare. Det är första och förhoppningsvis enda gången, säger hon.

Men hon menar samtidigt att det inte är enda sättet att följa fullmäktige.

– Mötet sänds både på närradion och på webb-tv, så det är tillgängligt i alla fall.

De låsta dörrarna var inte det enda praktiska problemet under kvällen. Larmet sattes automatiskt på vid 22, då var inte fullmäktige avslutat.

Kommunen ska ha varit i kontakt med vaktmästeriet för att åtgärda bristerna.