Om man googlar matsal-förskola så får man fram forskning på vad små barn behöver. Om vi bara fokusera på just matsal och stora förskolor är det något som får små barn att känna sig otrygga och något de inte mår bra av. Var har vi slutat att lyssna på vad som är bra för barnen, framtiden och bara stirrat blint på besparingar? Hur kan det finnas pengar till nya möbler och serveringsdisk för en prövotid på ett år när det pratas om besparingar varje dag?

Ja jag vet att det är olika konton, men tar matkontot slut hemma får vi ta från resekontot, prioritera det som är viktigt. Är en matsal så viktig att den går före barn som behöver resurser?

Jag anser att matsalspengar skulle göra mer nytta på ett annat konto i nuläget. Att gå in i en folksamling som nyinskolad tvååring, okända människor, kö, vänta, sitta, försöka äta när barn rör sig, gråter från att ha suttit hemma med sin familj, med mat på bordet, inget spring, ingen hög ljudvolym. Med vuxna som har tid att lyssna och se just dig. Tryggheten! Världen blir stor och farlig, inte trygg. Varför denna stress? Barn lär sig vänta, stå i kö och att ha folk i rörelse när de ska äta tids nog. Smittspridningen ökar bara genom att ha 50 barn och pedagoger i samma rum, de behöver inte ens börja ta maten förrän det startar.

Jag vet att de flesta nya stora förskolor bygger med matsal, men Byagården är ingen nybyggnation, det är en påbyggnad. Och snälla jag talar för många föräldrar när jag säger att vi blir för en gång skull bara glada om Ljungby kommun avvaktar med matsal och ser utvecklingen på håll i stället för att vara i framkanten...

Orolig förälder

Relaterat till artikeln