Lisa Rydberg och Lisa Långbacka utgör tillsammans Lisas - en duo som på dragspel och fiol tänjer på de musikaliska gränserna.

Lisas är just nu på turné i Musikriket, som i detta sammanhang är ett stort antal kommuner i Kronobergs län och Skåne. Kommunerna samarbetar med Musik i Syd, och genom samarbetet kan man få artister till konserter på orter dit de annars knappast hade kommit. Lisas har redan gett konserter på Tagaborg vid Markaryd samt i Älmhult. På torsdag är det dags för en spelning på Grand.

Experimenterar gärna

Lisas har rötterna i den svenska folkmusiken men experimenterar gärna med nya former. Influenser finns från barockmusik, keltisk musik och andra musikstilar.

Lisa Rydberg är riksspelman på fiol och har själv en solokarriär och har släppt skivor. Tillsammans med organisten Gunnar Idenstam har hon spelat in Bach på svenska.

Årets dragspelare

Lisa Långbacka blev för några år sedan Årets dragspelare i Sverige och förra året fick hon Stims utmärkelse Årets kompositör. Hon var då också konstnärlig ledare för musikunderhållningen vid Nobelprisets bankett.

Senare i höst kommer Duo Ljungkvist & Hjort med jazzmusik (11 oktober) till Grand och den 14 november spelar Fröken Elvis - som kör Elvislåtar på sitt eget sätt.