Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Listor: Det här googlade vi mest under 2018

Svenskar gör i genomsnitt 55 miljoner googlingar per dag. I topp för sökstatistiken för 2018 syns ämnen som varit särskilt aktuella under året som fotbolls-VM, riksdagsvalet och artisten Aviciis död.

Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google Sverige, konstaterar att sökmönstret har förändrats genom åren. I dag är frågorna i regel mer specifika.

– Förr sökte vi på väldigt korta och enformiga ord. I dag söker man på mycket mer komplexa meningar och uppbyggnader. Vi är också otåliga och vill ha svar direkt, jämfört med tidigare, säger hon till TT.

Några frågor eller funderingar under året som genererat särskilt många sökningar är "Sverige-Schweiz", åttondelsfinalen i fotbolls-VM i somras och "Varför är O'boy slut?" som det rapporterades om i augusti.

– Tänker man ett steg längre ser man att även dessa sökningar är relaterade till ämnen som det skrivits om mycket i media, säger Andrea Lewis Åkerman.

Många Google-sökningar blev det även kring kända svenskar som gick bort under 2018. Mest eftersökt var information om artisten Avicii. Även sökningar på Lill-Babs, Frank Andersson och Jerry Williams var vanliga.

Även det svenska valet har genererat mycket Google-sökningar, men betydligt mer före valet än i efterdyningarna med de segdragna regeringsförhandlingarna. Så kallade valkompasser som många stora medier tog fram inför valet var populära att söka efter.

– Man vill veta vad partierna står för och få svar på praktiska frågor om hur man röstar, säger Andrea Lewis Åkerman.

När Google bryter ner sökningarna i kategorier om personer, sport, tv och radio och frågor med hur, varför, vilken och vad går det att hitta en del underliga frågor som hamnar på topplistorna (se faktaruta till artikeln). Kan du exempelvis svaret på den ordvitsiga frågan om vilken nordisk huvudstad som finns i Tjeckoslovakien?