Studien om selfie-relaterade dödsfall, den första i världen, publicerades i förra veckan i vetenskapstidskriften Journal of Family Medicine and Primary Care, uppger TT. Studien har genomförts genom att söka igenom artiklar i nyhetsmedier.

Totalt 259 personer uppges dött när de har försökt att ta en selfie. Att det är just indiska forskare som har gjort studien är på sätt och vis logiskt. I Indien har flest selfie-relaterade dödsfall inträffat under de sju åren som har studerats - 159 stycken.

De flesta som har omkommit har varit personer under 30 år och 72 procent av de förolyckade har varit män.

"Ungdomar och turister drabbas oftast på grund av deras önskan att verka coola när de lägger upp bilder på sociala medier och belönas med likes och kommentarer", skriver forskarna enligt CNN.

Forskarna anser att det vore bra att utfärda selfie-förbud vid särskilt riskabla platser. I Indien har ett antal sådana förbud redan införts i mångmiljonstaden Bombay.

Studien om selfie-relaterade dödsfall är den första som har gjorts.

Foto Åserud Lise

Den vanligaste dödsorsaken vid selfies konstateras vara drunkning som inträffat när en person svepts iväg med vatten eller har fallit överbord från en båt. Därefter följer dödsfall i samband med trafiksituationer, fall från höga höjder och dödsfall vid fotografering tillsammans med farliga djur.

En av Nordens mest attraktiva fotoplatser är den nästan lodräta klippväggen Preikestolen utanför Stavanger i Norge. Där har två dödsfall inträffat under de senaste åren. 2015 omkom en kvinna från Australien och 2013 omkom en man från Spanien.

Ett selfie-relaterat dödsfall som också omskrevs i medier skedde 2014 då ett par från Polen föll ned från klippan Cabo da Roca i Portugal.