Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungby – bland Sveriges fulaste städer?

Ljungby ligger risigt till i en omröstning på Facebook om vilken som är Sveriges fulaste stad. Håller du inte med? Skicka in en fin bild från Ljungby – så gör vi ett bildspel.

Det är föreningen Arkitekturupproret som har tagit initiativ till omröstningen.

Förra året utsågs Sundsvall till Sveriges vackraste stad, genom en liknande tävling.

Nu ska en mindre smickrande titel utses, efter påtryckningar från medlemmar. Det handlar om vilken stad som är Sveriges fulaste.

Ljungby ligger just nu på en 13:e plats, men har varit uppe och vänt på åttonde plats. Omröstningen påbörjades den 20 mars och pågår till den 21 oktober i år.

Vinner förbättringsförslag

Efter omröstningen blir det någon form av prisceremoni och vinnarstaden kommer även att få förslag på hur man kan göra staden mer attraktiv.

"Vi vill att alla städer ska få chansen att återfå något av sin forna skönhet som invånarna kan trivas i och känna sig stolta över." skriver Arkitektuppropet.

Så beskrivs Ljungby

Såhär beskriver Arkitektuppropet Ljungby:

"Många städer har brunnit ner men medan Sundsvall drog vinstlotten, då staden brann ner mitt under nyrenässansen, drog Ljungby nitlotten och kammade hem en stadssanering i sann Vällingbyanda. Den 4 juli 1953 fick invånare i den lilla pittoreska trästaden Ljungby se sin älskade stadskärna slukas av elden. Som av ett under hade några byggnader längs torget klarat sig. Ett av dem var det anrika Hotel Continental. Det hindrade dock inte de styrande i Ljungby från att släcka det sista av stadens själ. Hotell Continental revs och på platsen står idag Hotell Terazza; ett brutalistiskt betongkomplex som ber besökaren att fara till varmare breddgrader. Dock nöjde man sig inte där. Ljungby skulle också få sin beskärda del av utomjordiskt besök. Precis bredvid Hotell Terazza har ett gigantiskt rymdskepp landat vid namn Köpcenter Månen. Månlandningar var inne på sextiotalet och tydligen så pass högt prioriterat i Ljungby att ett helt kvarter fick stryka på foten. Den lokala konstnären Sven Ljungberg såg i sista sekund till att måla av de dömda husen. Kanske kan dessa målningar användas till en framtida rekonstruktion av centrum nu när människan siktar mot Mars?"

Se hit!: Håller du inte med om beskrivningen? Skicka din bild till oss på [email protected] eller via Facebook, så gör vi ett bildspel.