Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungby. Centrum är en angelägenhet för oss alla

För tio år sedan revs järnvägsspåren i Ljungby centrum till mångas sorg och uttalade protester. Andra gladdes åt de nya möjligheter för Ljungby centrum som erbjöds i och med rivningen – det är inte alla städer förunnat att plötsligt komma i besittning av obebyggd mark med bästa centrala läge.

Nu tio år senare kan vi konstatera att den eftertraktade marken i ena änden bebyggts med en enplans Lidl-affär och en enplans Burger King-restaurang medan den andra änden blivit parkeringsplatser.

Nu återstår två tomter med absolut bästa läge. Nog kan vi kräva att de tilltänkta husen blir något extra som Ljungbyborna kan vara stolta över och som lyfter centrum. De ska ju stå där i hundra år. Ett tilltänkt bygge borde också ta hänsyn till de tre befintliga husen på torget och genom sin arkitektur lyfta fram dem och tillföra kvarteret något. Det gör inte det planerade huset som presenterats i Smålänningen, men det kan naturligtvis byggas på annat håll i Ljungby. Alla människor jag talat med vill helst inte att det ska byggas något alls på salutorget, men om det nu måste byggas ska det vara något iögonenfallande vackert.

Tankar fanns om att bygga ett kulturhus på torget, men där ligger redan två kulturhus (Grand och Godsmagasinet) och det skulle dessutom bli för dyrt för kommunen att bygga ett till. Varför inte i stället bygga ett nytt kommunhus på torget och låta bottenvåningen utgöras av en vacker och inbjudande reception?

Smålänningen, som nu lever ett anonymt liv i ett kontorshus, skulle kunna ha lokaler där tillsammans med Lokal-TV och Lokal-Radio. Liv och rörelse efterlyses av kommunens tjänstemän och det skulle det kunna bli. Man kan också tänka sig små enrumsaffärer eller hantverksverkstäder eller en utställningshall för stadens industrier och/eller ett experimentmuseum för barn med nära anknytning till dem. Ytterligare en biosalong som Lagan Bio har funderingar på?

Nybygget måste absolut vara vackert och ha karaktär. Varför inte bygga ett trähus i modern arkitektur i flera våningar med målade fönster à la Ljungberg? Ljungby ligger i träriket, och det ska speglas i husen som byggs. Att måla i "Ljungbyfärgerna" ger identitet till huset och staden. Man kan till och med anspela på sagobygden på ett eller annat sätt.

Förslaget med garage i bottenplanet på det hus som presenterats i Smålänningen är snudd på arkitektoniskt övergrepp, nästan jämförbart med att ha garageportar i Axellshuset ut mot lilla Torg.

Hittills har parkeringsfrågan i hög grad påverkat bebyggelsen. Nu är det nya tider med större frihet att bygga hus utan att alla har tillgång till parkering i direkt anslutning. Det börjar också bli allt vanligare att byggkooperativ har bilar gemensamt. Nya planer kommer att upprättas kring parkeringsfrågan inom kommunen under 2021. Det är alltså redan nu fullt möjligt att diskutera var parkeringarna ska ligga.

Viktigt att tänka på är att det så småningom ska byggas ett stort hus till på salutorget. Man borde väl redan nu fundera på om husen kommer att harmoniera med varandra innan tillstånd ges?

Huset på gamla Smålänningen-tomten bör också diskuteras i samråd med vår stadsarkitekt. Har man kört ihop alla huskropparna i ett hörn för att få tillräckligt med parkeringsplatser? Det ser inte vackert ut. Bred ut huskropparna och använd tomten så att en innergård skapas! Bygg färre våningar. Det passar bättre i en småstad.

Britt Lundin-Johansson, engagerad Ljungbybo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel