Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungby har lägsta taxorna

Ljungby är fortsatt den billigaste kommunen i Kronobergs län att bo i – i alla fall när det kommer till kommunala avgifter för el, vatten, värme och avfall. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten. Här kan du jämföra länets kommuner.

Vilken taxa man betalar för sophämtning, vatten och avlopp, elnät och fjärrvärme skiljer sig åt i Sveriges kommuner.

Det syns inte minst i den årliga Nils Holgersson-rapporten, där avgifter och taxor för de som bor i flerfamiljshus mäts och jämförs kommunerna emellan.

Ljungby kommun sticker precis som föregående år ut, genom att ha de lägsta taxorna i länet.

8 000 kronors skillnad

En hyresgäst i en lägenhet på 67 kvadrat får betala 8 000 kronor mindre per år i Ljungby än i Lessebo. Det skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

– Det är absurt stora prisskillnader mellan kommunerna, 8 000 kronor är mycket pengar för de flesta. Om man funderar på att flytta till Kronoberg kan dessa siffror vara intressanta vid val av kommun, säger Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost i pressmeddelandet.

Den kommun i länet där kostnaderna har ökat mest är i Växjö, där kostnaden ökat med 8,2 procent.

Elpriserna skenar

Rapporten visar också att elpriserna har ökat senaste åren.

Sedan 2017 har avgifterna ökat med i snitt 9,6 procent i Kronobergs län. Detta kan jämföras med rikssnitten som är 5,1 procent.

En prisutveckling som delvis kan förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter.

– Glädjande att kostnaderna för VA, avfall och fjärrvärme, håller en prisutveckling på en relativt rimlig nivå medan det är desto mer bekymmersamt att kostnaden för el ökar betydligt mer jämfört med andra varor och tjänster under samma period, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.