Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungby kyrka får miljon när Växjö stift fördelar pengar

Växjö stift, som omfattar större delen av Småland samt Öland, har för nästa år 67 miljoner kronor att fördela till underhåll av kyrkor och inventarier. Bland de som får ta del av pengarna finns Ljungby kyrka, som får en miljon till utvändig renovering.

Sammanlagt är det 67 miljoner som Växjö stift har att fördela till underhåll av kyrkor och dess inventarier för 2021.

– Det finns många angelägna projekt runtom i stiftet som nu kan förverkligas tack vare ersättning och bidrag. Ersättningen är en viktig del i det stora arbetet med att vårda vårt gemensamma kulturarv, säger stiftsantikvarie Maria Brynielsson.

Bland annat handlar det om underhållsarbeten, takrenoveringar och konserveringar av inventarier som nu kan bli av tack vare pengarna.

Över 200 projekt

Av de 67 miljonerna är det runt 48 miljoner som delas ut av staten som kyrkoantikvarisk ersättning (KAE), och här har man därtill sparade medel om 6 miljoner kronor från 2019 och 2020 att fördela ut. Sammanlagt är det 208 olika projekt som får en del av den kakan, varav ett flertal gäller kyrkor i Ljungby kommun.

Exempelvis får Ljungby kyrka en miljon kronor, som ska gå till utvändig renovering av bland annat fasad och fönster.

Till värmesystem

Utöver den kyrkoantikvariska ersättningen delas runt 12,3 miljoner även ut i kyrkounderhållsbidrag (KUB), som är ett inomkyrkligt bidrag med inriktningen vård och underhåll av kyrkor och klockstaplar. En av kyrkorna som får ett sådant bidrag är Agunnaryd, som för 900 000 kronor ska komplettera sitt värmesystem.