Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungby: Liberalerna uppmanar att riva rubbet

Äntligen är rivningen av gamla stålgjuteriet i kvarteret Aspebacken igång, visserligen flera år försenat, men bättre sent än aldrig. Tyvärr avser den nu påbörjade rivningen endast etapp 1 det vill säga den nyaste delen utmed Storgatan och Fogdegatan. Liberalerna i Ljungby anser att ett beslut om rivning av resterande byggnader det vill säga de äldre byggnaderna närmast Lagaån bör tas snarast.

I maj 2019 gjorde Pehrsco AB i Växjö en byggnadsbedömning av dessa äldre byggnader i vilken det bland annat nämns rötskadade takstolar, fuktskador i grund och väggar, en golvnivå i den äldsta delen som ligger i nivå med vattennivån i kraftverksdammen och med en källardel som ligger flera meter under Lagans nivå, denna källare hålls torr genom pumpning.

Under de cirka sju år som fastigheten tillhört kommunen har det inkommit diverse förslag på hur den gamla delen av fabriken skulle kunna användas. Man kan dock konstatera att inget av dessa förslag kan motivera en renovering för hundratals miljoner.

En rivning av samtliga byggnader är också nödvändig för att kunna utföra nödvändig sanering av området. Det blir även betydligt enklare att ta fram en vettig detaljplan om inga byggnader finns kvar.

Liberalernas uppmaning till ansvariga politiker är därför: Riv rubbet!

För Liberalerna i Ljungby

Carl-Gustav Arvidsson (L)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel