Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungby. Ungdomar måste garanteras sommarjobb

Insändare/Ljungby

Sedan ett antal år tillbaka har Ljungby kommun jobbgaranti för sina gymnasieungdomar. för de som lämnar årskurs 1 och 2. Detta är något vi som kommun ska vara mycket stolta över.

I första hand ska ungdomar söka sig ett ”riktigt sommarjobb” men när det inte går – framför allt i tider av konjunkturnedgång - ska vi som kommun säkra upp att alla får någon form av sysselsättning. Kommunen har erbjudit sex timmar/dag i tre veckor. Det har varit inom äldrevården, omsorgen, skola, park med mera. Alla har hjälps åt och varje år har de ungdomar som annars skulle stått utan sommarjobb fått sysselsättning i någon av kommunens verksamheter. Det har förmodligen också gett ringar på vattnet – någon upptäckte förhoppningsvis att på en förskola vill jag jobba i framtiden eller inom vården.

Sommaren 2020 kommer inte att vara som någon annan sommar. Vi har en pandemi i vårt land. För att skydda våra ungdomar mot smitta erbjuds inga sommarjobb inom socialförvaltningens verksamhet. Det är vår största förvaltning. Detta ställer större press på alla andra förvaltningar att försöka hitta jobb till ungdomarna. Det är än viktigare med tanke på att ungdomarna inte varit i skolan på flera månader, men eftersom undervisningen visserligen har skötts på distans så behöver ungdomarna nu ordnad sysselsättning. Alla har förmodligen inte mått bra av att läsa hemifrån av olika anledningar.

Alla måste nu tänka utanför boxen och inte säga att vi inte hinner ta hand om mer personal.

Man kanske får lätta lite på krav för handledare. På de flesta förvaltningar har man sin administration igång under sommaren och det kan säker finnas arbetsuppgifter som inte hinns med annars som man nu kan få gjorda.

Se till att vi som kommun står upp för vad vi lovar med jobbgaranti för våra gymnasieungdomar.

Margareta Andersson (s) ledamot i socialnämnden

Anne Karlsson oppositionsråd (s)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel