– Vi har jättemånga fina butiker med ett fantastiskt bra utbud i Ljungby, så jag är positiv, men jag tror att Ljungbyborna är lite hemmablinda, säger hon.

I år har två butiker i Ljungby city tvingats slå igen. Det är klädbutikerna Sandis of Sweden på Kungsgatan och Stora Systers Mode i Köpcenter Månen som har upphört.

Förra året stängde Fru Modig på Storgatan och en nyligen öppnad outletbutik på Föreningsgatan.

Sedan tidigare står Ekströms Audio Videos butikslokal på Kungsgatan tom. Dessutom är den gamla guldsmedsbutiken på Smedjegatan och en lokal mittemot Suriyothai i hörnet på Kungsgatan tom.

Kanske är det så att Ljungbyborna inte har insett hur bra butiker de har på nära håll, mitt i centrum.

Det tror Ewa Majnersson-Hallberg, ordförande i Ljungby Centrumflörening, som själv driver butiken Skorolf på Drottninggatan.

– Många Ljungbybor åker till Växjö och handlar på Grand Samarkand eller till Väla utanför Helsingborg. Samtidigt ser jag att de kommer folk utifrån som ser på Ljungby och våra butiker på ett annat sätt, berättar hon.

– Jag träffar ofta kunder som har åkt från Älmhult, Värnamo och Alvesta för att handla i våra butiker. "Gud, vilka fina butiker ni har i Ljungby". säger de. De tycker att Ljungby är en trevlig liten småstad med mysiga butiker och med ett brett utbud.

– Men Ljungbyborna ser inte det här. Sedan undrar jag vad det är för butiker som de saknar. Det beror på vem man frågar. Frågar man tjejer i 18-20-årsåldern så säger de Gina Tricot och Hennes och Mauritz, men Ljungby är för litet för att HM ska satsa här.

Men Ewa Majnersson-Hallberg vägrar hänga läpp för det.

– Det är jättetråkigt att Sandis of Sweden och Stora Systers Mode har stängt och att det står tomma lokaler, men samtidigt finns det mycket som är positivt med cityhandeln i Ljungby, säger Ewa Majnersson-Hallberg.

– De handlare vi har är duktiga, de är pigga och försöker utvecklas. Deras butiker är välskötta och snygga och jag tycker att vi har ett brett utbud på våra butiker inne i stan.

Dessutom har Phone House nyligen öppnat en butik i Månen och en outletbutik tog över Hemmakvälls tomma lokal på Föreningsgatan förra året.

– Sedan har ju restauranger som Rosegarden, Lilla Bangkok och Mitas Hörna öppnat. Det betyder mycket för att skapa liv i centrum och det kan öka handeln i butikerna också.

Ewa Majnersson-Hallberg åker själv ytterst sällan till andra kommuner när hon ska handla.

– Jag köper 90 procent av mina varor i Ljungby centrum, allt utom möbler. Ska jag köpa möbler åker jag till andra orter, förklarar hon.

Men det finns saker att utveckla för att Ljungbyborna ska stanna i Ljungby och handla i centrum istället för att åka iväg, påpekar Ewa Majnersson-Hallberg.

– Det skulle behövas mer samarbete mellan handlare, fastighetsägare och Ljungby kommun för att få hit nya butiker och fylla de tomma lokalerna. Men det krävs nog också av oss handlare att tänka lite nytt för att locka kunder.

– Man kan till exempel använda sig av sociala medier och ordna tävlingar på Instagram och Facebook. För folk vill ha upplevelser när de shoppar, det blir som en liten happening, säger Ewa Majnersson-Hallberg.