Ljungbyborna reagerar förutom på Återbrukets nedstängning på att funktionsdugliga saker hamnar i containrar istället för att skänkas till behövande eller hjälporganisationer.

Någon reagerar även på att ingen har dragit i handbromsen tidigare innan socialnämndens underskott landat på 50 miljoner.

En politiker som kommenterat i flödet är Matija Rafaj (S).

”Så här blir det när man röstar på M, C, KD och L där människor och verksamheter bara blir en siffra på ett papper och där SD också var för en nedläggning”.

Han får snart ett svar av Doris Nickel (SD).

”Du glömde tala om att ingen av socialdemokraterna yrkade på något annat eller reserverade er mot beslutet att socialnämnden skulle dra sig ur verksamheten. Det ni har gjort i efterhand var att lägga in det i er egen önskebudget. Reserverat er har ni gjort mot Alliansens budget men inte mot stängning av Åter i bruk. Jag från SD fattade även detta beslut i socialnämnden men hävdar på att vi fick felaktig information och felaktiga siffror och okunskap om hur stort Åter i bruk var. Jag erkänner det och vädjar till alla politiker nu att backa så vi kan göra om rätt”.

Rafaj svarar:

”Du var med i budgetfullmäktige när min partikollega i socialnämnden fick frågan som du ställer men det har du tydligen glömt?”

Förvirring om vem som ligger bakom beslutet

Emma Johansson Gauffin (S) kommenterar i sin tur om att det tydligen råder förvirring kring vilka som ligger bakom beslutet.

Johansson Gauffin svarar: ”Politikerna var inte eniga. Rödgröna ville ha kvar återbruket, de blå och SD ville lägga ner”.

Hon kontras av Doris Nickel om att Socialdemokraterna var med och fattade beslutet i socialnämnden.

Johansson Gauffin: ”Socialnämnden beslutar ju inte om kommunal budget. Socialnämndens beslut handlade väl om att återbruket inte ska ligga på socialförvaltningen?”

Doris Nickel: ” Må så vara med budgetläggningen som är något helt annat. Spiken i kistan sattes med det beslutet. I nuläget skulle vi alla kunna släppa prestigen och göra en ny utredning på de verkliga siffror och sen göra rätt”.

Återbrukets vara eller inte vara – det är frågan som Ljungbyborna engagerar sig starkt i.

Relaterat till artikeln