Det var i våras som Abdelhak Lahouaichri på allvar lyfte frågan om en moské i Ljungby. Det handlade då inte om att bygga nytt och stort, utan om att hitta en lämplig samlingslokal där muslimer i närområdet kunde träffas och hålla sin fredagsbön.

– Det finns ett stort antal muslimer i kommunen, men vi har inte haft någonstans att träffas tidigare, säger Abdelhak.

Bildade förening

Sedan han berättade om sitt önskemål i Smålänningen i våras har såväl föreningar som privatpersoner varit behjälpliga, och för ett halvår sedan bildades föreningen Svenska muslimer i Ljungby.

Nu har föreningen också hittat en lokal där de kan hålla till. Redan den här fredagen håller de sin första muslimska bönedag. Och Abdelhak poängterar att även icke-muslimer är välkomna att komma och titta och lyssna.

– Vi kommer att översätta bönen så att alla förstår vad som sägs, berättar Abdelhak.

Fast program

Utöver den återkommande fredagsbönen kommer föreningen att ha olika aktiviteter i veckorna. Bland annat kommer det finnas möjlighet att delta i svenskundervisning för nybörjare och speciella aktiviteter för kvinnor.

Abdelhak är noga med att påpeka att föreningen vänder sig helt emot muslimer som väljer att inte följa den svenska lagen, och en viktig del i verksamheten blir därför att hjälpa människor att integrera sig och ge dem insikt i hur det svenska samhället fungerar.

– Etik och moral är viktigt. Att inte respektera de lagar som finns är en synd för muslimer, säger han.