Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungbys hemtjänst havererar

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Hemtjänsten i Ljungby Kommun går på knäna och det är hög tid för politikerna i kommunfullmäktige att agera. Runt om i kommunen råder det stor kris inom hemtjänsten och det är såväl de äldre som de anställda som får lida. Nedskärningarna i budgeten har redan resulterat i uppsägningar och naiva försök till effektivisering vilket har gett ett mindre lyckat resultat. Det är ingen överdrift att påstå att samhällskontraktet är brutet.

Neddragningar, orimliga scheman, dålig löneutveckling och personalbrist; att sammanfatta en anställning inom hemtjänsten i Ljungby Kommun kan knappast göras på ett bättre sätt. Bristerna är många och yrket, som blir viktigare för varje ny människa i behov av hjälp, har på några få år blivit oattraktivt och en källa till utbrändhet bland de anställda. Det talas om orimliga scheman där personalen förväntas köra långa sträckor på dåliga vägar på väldigt kort tid, personal som beordras att börja jobba inom någon timme på grund av personalbrist och en löneutveckling som är ovärdig för kommunens kanske viktigaste anställda. Att stressen växer, är därför inte konstigt. Personalen sjukskriver sig och bemötandet mot vårdtagarna blir, föga förvånande, allt sämre. Äldreomsorgen går inte att kompromissa med i en budget präglad av nedskärningar – det är dags att agera nu.

För att lösa omfattande problem som dessa krävs omfattande och obekväma reformer. Jag påstår, på inget sätt, att jag besitter en åtgärd som å ena sidan skulle förbättra undersköterskornas villkor, å andra sidan ge vårdtagarna en mer respektfull service. Att sopa problemet under mattan är dock inte hållbart. Ingen förtjänar att tillbringa ålderns höst i ensamhet eller en hemtjänst utan valfrihet. Vårdtagarna behöver få mer valfrihet i form av att kunna välja, i högre utsträckning, vad de vill ha hjälp med. Samtidigt krävs effektiviseringar i hemtjänsten som känns bekväma för båda parter.

För att börja ta steg i rätt riktning menar jag därför att:

1. Vårdtagarna bör erbjudas RUT-tjänster istället för konventionell hemtjänst. Att utbildade undersköterskor ska städa, tvätta kläder och skotta snö är inte rimligt. Yrkeskompetensen måste utnyttjas bättre och de äldre måste få större möjlighet att bestämma vad de vill ha hjälp med.

2. Hemtjänsten bör digitaliseras. Inom detta område finns flera relevanta förslag. Vårdtagarnas bostäder bör bli nyckelfria för att underlätta eventuella besök av ambulanspersonal när hemtjänsten inte är på plats, kameror kan ersätta nattillsyn och maten skulle kunna beställas digitalt av vårdtagaren. Denna typ av välfärdsteknik skulle dels öka tryggheten, dels avlasta personalen.

3. Privata aktörer bör erhålla större utrymme att erbjuda sina tjänster. I en tid där kommunen inte kan leverera acceptabel hemtjänsten och därmed inte upprätthålla samhällskontraktet bör man överväga ytterligare privatisering. Konkurrensen på marknaden för hemtjänst skulle öka och därmed skulle även kvalitén bli bättre.

Det är dags för en liberaliserad hemtjänst: undersköterskorna och vårdtagarna kan inte vänta.

Lucas Modig (L)

styrelseledamot Liberalerna Ljungby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel