Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lööf (C) kastar in handduken – ingen ny regering i sikte

Centerledaren Annie Lööf meddelade talmannen på torsdagsmorgonen att hon ger upp försöket att bilda en ny regering. – Jag ser det som meningslöst att begära mer tid, säger hon.

Efter att ha haft sonderingsuppdraget under en vecka mötte Centerpartiets partiledare Annie Lööf talmannen Andreas Norlén vid klockan 09.00 på torsdagen för avrapportering.

En och en halv timma senare kom hon till den väntade pressträffen i riksdagen. Där gav hon besked om att hon ger upp sitt försök att bilda en regering som riksdagen kan tolerera.

– Jag har haft många möten över blockgränsen och träffat Miljöpartiet och Socialdemokraterna tre gånger vardera. Jag har även haft enskilda möten med mina Allianskolleger, säger Annie Lööf.

Annie Lööf berättade på pressträffen att hon provat tre olika lösningar på en ny regering. Huvudspåret har varit en regering med Alliansen och Miljöpartiet, antingen i en koalition eller genom en budgetsamverkan.

Det andra alternativet har varit en regering med Alliansen och Socialdemokraterna i budgetsamverkan alternativt att Socialdemokraterna skulle tolerera en sådan regering, eller som tredje alternativ en mittenregering mellan Centerpartiet och Liberalerna. I det senare alternativet skulle Annie Lööf ha blivit statsminister.

Annie Lööf menar att Moderaterna och Socialdemokraterna har blockerat samtliga lösningar.

– Både Socialdemokraterna och Moderaterna vill bara rösta ja till om någon av dem blir statsminister. Den ena sidan måste tolerera den andra, säger Annie Lööf.

Talmannen Andreas Norlén meddelar i ett pressmeddelande att han ska hålla en pressträff på fredagsmorgonen för att berätta om den fortsatta processen i regeringsbildandet. Tidigare har Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, och Stefan Löfven Socialdemokraternas partiledare misslyckats med att bilda en regering.