Relaterat till artikeln

Det var i torsdagskväll som nyheten kom att förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson avgår efter att han anklagats för ’olämpligt uppträdande’ mot kvinnliga M-politiker i riksdagen.

Enligt Expressen handlade det om tre tillfällen, ett 2016 och två 2018.

– Jag är lika förvånad som alla andra eftersom jag inte har hört något om detta innan. Men är det sant så är det inte acceptabelt. Jag hade ingen aning om att det har pågått interna diskussioner tidigare, säger Ljungbys kommunalråd Lars-Ove Johansson (C) till Smålänningen.

Efter att avgången blivit känd berättar nu M-kvinnan Cecilie Tenfjord-Toftby från Borås för P4 Sjuhärad att hon är en av de som blivit tafsad på. Hon känner sig förbannad och kränkt och förbannad.

Det ska handla om händer på lår under middagar eller luncher och enligt henne handlar det om identiska historier.

– Det är inte första gången det händer, det har hänt förut. Det är inte okej, man beter sig inte på det här sättet. Nästa gång kan det var en yngre kvinna, säger hon till P4 Sjuhärad.

Cecilie Tenfjord-Toftby uppger att hon pratat med Moderaternas gruppledning och haft samtal med Centerpartiet om hennes upplevelser. Hon tycker att hon blivit bra bemött.

– Vi hade möte med Centern rätt snabbt efter att detta hände. Sen gick det inte lång tid innan det hände igen med två andra kvinnor. Vi har väldigt tydliga mot Centern att de måste stoppa det här, säger hon till P4 Sjuhärad.

Att Eskil Erlandsson nu avgår är ett välkommet beslut, menar hon.

– Jag tycker hela situationen är rätt tråkigt. Men med tanke på att jag är på FN:s Kvinnoforum nu och idag är det den 8:e mars…jag hoppas nu att ett totalt oacceptabelt beteende har fått ett slut.

I ett uttalande på Facebook bekräftar partiledaren Annie Lööf att han blivit uppmanad att lämna sin riksdagsplats:

"Vi tar kvinnornas berättelser på största allvar. Gör man sig skyldig till ett oacceptabelt beteende får det konsekvenser, oavsett vem man är. Att bete sig respektfullt mot andra människor är helt grundläggande", skriver Lööf.

"Eskil har under sitt politiska värv gjort många viktiga insatser för Centerpartiet och Sverige, men de uppgifter som framkommit är så allvarliga att det inte fanns något alternativ. Därför lämnar Eskil Erlandsson nu riksdagen".

FOTNOT: Eskil Erlandsson har inte velat kommentera sin avgång med hänsyn till hans familj, uppger Centerpartiet.