Tidigt på kvällen den 18 november förra året

Det var en man som var ute och gick i skogen som blev misstänksam och larmade polisen när han hittade flera paket, delvis gömda på marken.

Polisen kom till platsen runt 19.30. När de närmade sig platsen hörde en man springa till skogs och de såg en bil på platsen.

En polishund sattes in för att spåra, men mannen försvann spårlöst i skogen och polisen har inte lyckats hitta honom.

Den andre mannen hann inte lämna platsen, han greps av polisen och anhölls för grov stöld, alternativt häleri.

I tjuvgömman i Axhult hittade polisen 18 datorer, varav ett antal läsplattor, äldre sedlar och ett 80-tal designsmycken.

Datorerna låg i paket och var inlindade i plast och folie. Alla datorerna har återlämnats till de rättmätiga ägarna.

Värdet på stöldgodset som hittades i tjuvgömman kan uppskattningsvis ha legat på 200 000 kronor, enligt polisens bedömning i höstas.

Stöldgodset kom från ett tiotal inbrott i bostäder i Skåne, Halland och Småland. Ett av inbrotten hade skett i Ljungby och ett i Älmhult, enligt polisen.

Mannen som greps vid tjuvgömman är 29 år och hemmahörande i Moldavien. Enligt polisen .

Han har suttit häktad sedan i november. För några veckor sedan blev det klart att han åtalas för grov stöld och häleri.

Men man lyckades inte knyta mannen till alla inbrotten.

– Han förnekar brott, han säger att han har kommit till Sverige för att söka jobb här. Men vi har lyckats knyta honom till två inbrott i Halmstad med hjälp av teknisk bevisning, och det är i de fallen han åtalas för grov stöld, sade Olof Gustafsson, polisassistent vid utredningsenheten på polisen i Ljungby, till Smålänningen för några veckor sedan.

– Sedan åtalas han för häleri av stöldgodset för de inbrott som vi inte har lyckats knyta honom till, han var ju på platsen när vi kom och vi har även hittat hans fingeravtryck på paketen i skogen.

På torsdagen avkunnades domen. Växjö tingsrätt dömde mannen till utvisning ur riket i fem år, till den 9 februari 2022, och till villkorlig dom för grov stöld och häleri.

Han ska även betala 1 500 kronor i skadestånd till ett par som är målsägande och 900 kronor i skadestånd till en person som är målsägande. Två andra yrkanden om skadestånd ogillades av tingsrätten.

Mannen har till den 3 mars på sig att överklaga utvisning.

Tingsrättens beslut förklaras så här av domaren i målet:

– Mannen är ostraffad sedan tidigare, och brottet är inte av den art att påföljden kan bli fängelse. Han har dessutom suttit häktad i tre månader och kan inte genomföra samhällstjänst här, säger Karin Gustafsson, tingsfiskal.