Kryssning i Karibien, Mexiko och storstäder som New York och Berlin är några av de mest populära resmålen inför kommande jul-och nyårshelg.

– Men jag skulle säga att Kanarieöarna är det största. Och det beror mycket på att många inte kan vara borta mer än en vecka. Sedan finns det mycket att uppleva där, om man har lite fantasi, säger resesäljaren Lena Hårenberg.

Lena Hårenberg berättar också att hon har lagt märke till att deras kunder har blivit mer och mer nyfikna. Många väljer att söka sig till nya platser för nya upplevelser.

– Thailand till exempel har varit ett populärt resmål. Men nu ser vi att resorna dit har minskat. Och jag tror det beror mycket på att många har varit ute och rest i dag, man vill ha något nytt, inte bara göra det som grannen har gjort.

Resor istället för julklappar

Många är ute i mycket god tid. Resorna som bokas nu i dagarna är inte för kommande helger – utan för vintern 2020.

– Det tror jag handlar mycket om att man ser alla paket under granen och all mat som blir över, det som vi lagt pengar på. Och så vill man till nästa år istället lägga pengar på kvalité med familjen. Oftast har vi ju alla saker redan.

Och trots att flygets miljöpåverkan har varit omdebatterad är det inget som hindrar folk att resa ut i världen.

– Nej verkligen inte, folk reser mer och mer. Men det jag tycker, gällande klimatfrågan, är att alla flygbolag borde sluta med taxfree. Det är så onödigt! Slopa de onödiga grejerna. Varför flyga och frakta en massa flaskor i luften, som dessutom är paketerade i massa plast? säger Ann-Sofie Koch på Resia.

– För att känna sig tillfreds med att ta flyget tror jag också många tänker att de kan spara in sin miljökvot under året på annat sätt, till exempel äta mindre kött, säger Lena Hårenberg.

Om ni fick ge ett restips, vilket skulle det vara?

– Då skulle jag säga Kanarieöarna och Meloneras. Det är en turistort på södra sidan som har fin natur, bra restauranger och hotell.

Relaterat till artikeln