Mc-klubben No Agony i Lagan har bytt namn till Cobra MC Sweden och blivit officiell underklubb till det kriminella mc-gänget Bandidos. Förrförra helgen blev namnbytet formellt då Cobra MC blev införlivad som stödklubb till Bandidos.

På en stor fest i Sjöbo i Skåne fick medlemmarna i Cobra MC sina västar, enligt Kvällsposten. Polisen var på plats och såg att medlemmar i Bandidos deltog.

Så kallad "sergeant at arms" i klubben är, enligt den lokala polisen, Robin Natzén, som tidigare suttit i Gnosjö kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

Cobra MC tillhör nu de så kallade 1%-gängen, vilket ett märke på västen ska visa.

Det innebär att de tillhör de 1 procent som har valt att bryta med det etablerade samhällets lagar och regler. I stället tillämpar de den egna klubbens interna regler.

Stödklubbarna har kravet på sig att de ska betala pengar till Bandidos, enligt polisen.

Brott som narkotikabrott, utpressning, misshandel och vapenbrott kan därför följa i spåren av etableringen av 1%-gäng.

Polisen i lokalpolisområde Ljungby har kartlagt och bevakat medlemmarna i Cobra MC i ett års tid.

Bland medlemmarna finns det personer som har dömts för brott. Men det finns också medlemmar som inte är med i polisens brotts- och belastningsregister, enligt Anders Karlsson, chef för lokalpolisområde Ljungby.

– Vi har ögonen på dem och vi vet vilka de är. Nu markerar de ju helt klart att de står utanför samhället, förklarar Anders Karlsson, chef för lokalpolisområde Ljungby.

– Men hittills för de ett lugnt och stilla liv i Lagan. Vi har inte märkt att det är någon ökad kriminalitet på gång som har med dem att göra, lägger han till.

Vad kan det få för följder lokalt att Cobra MC i Lagan nu har blivit stödklubb åt Bandidos och att det är ett 1%-gäng?

– Det finns en viss oro för att den kriminella aktiviteten ska öka, men vi får hoppas att det här gänget är ett undantag från de andra, säger Anders Karlsson.

Vad tror du att det kan bero på att det hittills varit lugnt kring Cobra MC?

– "Räven jagar inte utanför den egna lyan". Jag menar att man är mån om att inte stöta sig med grannar och ortsbor kanske, säger Anders Karlsson.

Enligt Anders Karlsson är presidenten för Cobra MC Jimmy Carlqvist, som för runt tio år sedan var med i den nazistiska grupperingen Blood and Honour.

Robin Natzén satt som ledamot för Sverigedemokraterna i fullmäktige i Gnosjö kommun under en kort period efter valet 2014.

När det visade sig att han låtit sig fotograferas med en nazistmössa på Facebook blev det en riksnyhet.

Det var förra våren som mc-gänget, som då hette No Agony, skaffade en klubblokal i ett gammalt hus i Åby vid Lagan.