Smålänningen har tidigare skrivit om Mercedes Sjunnesson, trebarnsmamman från Strömsnäsbruk som i november 2016, efter ett helt liv med smärta, valde att amputera sitt onda ben. I april krävde Försäkringskassan att hon skulle börja arbeta igen.

Mercedes hade tidigare ett vikariat som gick ut i september 2016.

För att få ersättning från Försäkringskassan var hon då tvungen att skriva in sig hos Arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb.

– Men då måste jag ju neka om jag får ett jobb, för jag kan inte jobba. Jag är inte så stabil, jag vet inte om jag orkar klä på mig i morgon. Så pass illa är det,Det är hemskt, jag mår jättedåligt. Jag försöker vara glad för barnens skull, men halva nätterna och ibland hela, ligger jag sömnlös av oro, säger Mercedes Sjunnesson.

Mercedes Sjunnessons tre läkare har samtliga skickat in läkarintyg på att hon fortsatt bör vara sjukskriven, bland annat en överläkare inom psykiatrin. Mercedes vårdades efter amputationen med psykiska besvär som självskadebeteende. Trots detta anser Försäkringskassan att hon måste söka jobb.

– Efter amputationen så fick jag tio veckors rehabilitering i Växjö. Det var inte fullt enkelt då jag har tjugo mil fram och tillbaka. Det är inte alltid lätt att få ihop dagarna som ensamstående trebarnsmor och lösa med barnvakt, samt orka med pendlingen.

Efter rehabiliteringen så skrev Mercedes över sig till vårdcentralen i Ljungby för fortsatt kontakt. Hennes kropp är sliten och hon har förutom fantomsmärtorna ont i rygg, axlar och knän.

I april blev hon långtidssjukskriven i mening om att arbetsträna, för att se vad hennes ben klarade av att göra och inte göra.

– Jag har även mått väldigt dåligt psykiskt innan amputationen, men det blev värre efter den, berättar Mercedes.

– Jag tror fortfarande inte att jag riktigt har förstått vad det inneburit att ha amputerat ett ben. Men med all den smärtan jag hade så fanns det inget val, den gick inte att leva med. Kanske blir det också värre eftersom jag är emotionellt instabil och har ångestproblem.

Det var också det som Mercedes blev sjukskriven för av en överläkare inom psykiatrin, med tillhörande läkarintyg som försäkringskassan fick ta del av.

– Jag förstår inte hur de kan ignorera och sätta sig över en överläkares diagnos och mena att intyget inte gäller i den meningen att jag ska få ersättning från dem. Ett amputerat ben godtas, men när det även satte sig i själen så förringar försäkringskassan dessa tre läkares utlåtande.

Nu har livet för Mercedes i och med detta rasat, både ekonomiskt och personligen.

– Jag har överklagat deras beslut om att inte ge mig ersättning, men det kommer att ta ett tag till innan jag får besked. Jag får heller inte veta om jag då kan få pengar retroaktivt och har ännu inte fått en handläggare.

Mercedes berättar att försäkringskassan blev inbjudna till ett möte på psykiatrin men att de avböjde.

– De har bestämt sig för att jag inte är sjuk och trots att jag har läkarintyg från tre olika läkare så tar de ett eget beslut. Jag är totalt maktlös emot dem i kampen för att få den ersättningen som jag har rätt till. Nu går jag inte runt ekonomiskt och får låna av mina föräldrar varje månad. Det är hemskt att behöva ringa till sina föräldrar för att låna 200 kronor till blöjor och detta gång på gång.

Mercedes beskriver att all fokus och energi nu går åt till att äta och leva för att ha ett normalt och drägligt liv.

– Normalt sätt borde jag fokusera på att bli frisk och återhämta mig. I stället tänker jag på hur jag ska klara av att betala räkningarna och se till att hela familjen får mat på bordet.

I ett av besluten skriver myndigheten att läkarintygen visserligen bekräftar att Mercedes Sjunnesson har psykiska problem och behandlas med antidepressiva läkemedel, men de tar inte hänsyn till amputationen i vintras.

Enligt Försäkringskassans beslut framkommer det att Mercedes Sjunnesson kan jobba, men dock ojämnt på grund av hennes humörsvängningar.

"Försäkringskassan ifrågasätter inte din situation samt att du är i behov av stöd... Försäkringskassan bedömer utifrån underlagen i ditt ärende att du inte har nedsatt förmåga med minst en fjärdedel i ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden där du kan arbeta i ett arbete i din takt med tydlig struktur. Därför beslutar Försäkringskassan att inte betala någon sjukpenning till dig för perioden 1 april 2017-30 juni 2017.", skriver man i beslutet.

– Jag har hamnat mellan alla stolar som finns och mådde jag dåligt direkt efter amputationen så är det ingenting emot hur jag mår nu. Jag har inte valt det här själv och mina tre barn har definitivt inte valt detta. Hur kan de ifrågasätta både mig och tre läkare med deras kompetens så totalt och bortse helt från deras utlåtande?

Smålänningen har haft kontakt med försäkringskassan som behöver läsa in sig på ärendet och återkommer efter det med en kommentar.