Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta coronafall får egen ingång

Med start fredag kommer patienter med luftvägsinfektioner separeras från andra patienter på både sjukhusen och vårdcentralerna. Det innebär att jourläkarcentralen i Ljungby flyttas till Växjö kväll och helg tillfälligt. – Vi vill på detta sätt ta höjd för att skydda gamla och sjuka, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare.

Region Kronoberg höll på torsdagseftermiddagen presskonferens med anledning av tillfälliga rutiner för att skydda framför allt gamla och sjuka från corona-viruset.

– Just nu sker en ökad smittspridning i hela Sverige och fler fall dyker upp som inte har koppling till utlandsresor. Därför vill vi vidta de här ågärderna, säger Christian Blomkvist.

De 18 fall som finns i Kronobergs län har alla varit utomlands eller har haft kontakt med kända fall.

– Men vi utesluter inte att det finns fall som smittats på annat sätt. Därför kommer alla luftvägsinfektioner och förkylningssymtom hanteras som om det skulle kunna vara covid-19.

Separata ingångar

Från och med fredag morgon kommer därför alla patienter med luftvägsproblem eller förkylningssymtom tas om hand separat.

– Det kommer att finnas tält utanför akuten i Ljungby och akuten i Växjö, där det avgörs vilken ingång in som gäller. Det kommer finnas två ingångar in beronde på om du har dessa symtom eller inte. Detta för att minska smittspridningen.

Detta gäller även för vårdcentralerna, men där gäller inga oanmälda besök utan bokade.

Eftersom jourläkarcentralen och akuten i Ljungby har samma väg in kväll och helg måste jourläkarcentralen tillfälligt flyttas till Växjö.

– Vi kan inte erbjuda separerade ingångar där.

Provtas och isoleras

När det gäller provtagning av coronaviruset kommer de som har behov av sjukhusvård provtas för att inte smittan ska kunna sprida sig inne på sjukhuset.

– Dessa patienter kommer att isoleras och ha egna rum tills dess vi vet om det är en bevisad coronasmitta eller inte, säger Rickard Claesson, biträdande sjukhuschef

Icke nödvändiga operationer kommer att ställas in även under vecka 13.

Det finns ljusglimtar, menar Christian Blomkvist.

– Allt fler smittade blir nu också friska och mår bra. De 18 fallen som vi har haft här är nu helt bra i luftvägarna och var lindrigt sjuka, säger han.