Om SD stödjer en gemensam alliansbudget så innebär det att Alliansen kan fälla regeringen redan i höst.

– Jag anser att vi då ska vara beredda att ta ansvar, säger Kinberg Batra.

– I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med Sverigedemokraterna. Den låsningen vill jag häva, eftersom vi har den parlamentariska situation vi har. Men vi kommer inte att budgetförhandla med dem, säger Kinberg Batra.

Sakinnehållet och resultaten ska avgöra, framhåller hon.

I vilka frågor det kan bli aktuellt att genomföra förändringar tillsammans med SD anger inte Kinberg Batra. I stället hänvisar hon till vad som ligger för behandling i utskotten.

Anledningen till kursändringen är att utvecklingen går åt fel håll och att partierna inte använder de möjligheter som finns i riksdagen att stoppa regeringens förslag, enligt Anna Kinberg Batra.

– Om det här ska bli verklighet måste de andra alliansledarna ställa sig bakom det här. Det är inte troligt att det sker, säger statsvetarprofessorn Tommy Möller.

Både Centern och Liberalerna har enligt Möller i praktiken uttalat stöd för den tidigare decemberöverenskommelsen, i alla fall vad gäller den här delen, som innebär att det största politiska blockets budget ska släppas fram.

Att M-ledaren nu gör det här utspelet hänger ihop med det interna trycket i Moderaterna, enligt Möller.

– Det är ett öppet krav från många (moderater) att gå hela vägen och fälla regeringen, att utnyttja det parlamentariska läget, säger han

Fotnot: Mer information följer.

(TT)