Det var en helt vanlig kväll i lördags och kompisarna Mattias Svensson, Fredrik Olausson och Erik Olausson bestämde sig för att sticka ut och fiska på Ryssbysjön.

De före detta Ryssbyborna, som nu bor i Ljungby, brukar åka ut med båten ett par gånger i veckan och fiska gös och gädda. Men den här kvällen skulle de få upp något mer ovanligt.

De förberedde sig för fisket och la i sju drag efter båten. Sedan hann de inte långt ut på sjön förrän det nappade på ett av dragen.

– Vi var precis utanför badplatsen när det nappade och jag trodde först att det var en gädda. Men när fisken närmade sig båten sprattlade den inte så mycket som gäddor brukar göra, och den kändes tung, så då trodde jag att det var en gös, berättar Mattias.

I 35 minuter kämpade Mattias med att få fisken närmare båten. Han lyckades få den fyra meter under båten och försökte då få upp den men då bestämde sig fisken för att dyka igen. Vid det här laget visste de fortfarande inte än var det var som hade nappat.

Efter ytterligare 50 minuter, och då hade han hållit på i en och en halv timme, fick han upp fisken till ytan.

– Det var först då vi såg att det var en jättestor mal. Malen simmade iväg flera gånger även uppe vid ytan innan vi tillslut lyckads dra in den till strandkanten och då var jag helt slut i armarna, berättar Mattias.

Malen vägde 20,07 kilo och var 152 centimeter lång.

Eftersom malen är en fridlyst fisk släppte de i den igen och de såg att den simmade iväg.

– Man har alltid drömt om att få en stor fisk och nu har jag fått det, skrattar Mattias som nog aldrig kommer att glömma den här fiskekvällen i Ryssbysjön.