Efter att ha pratat om att bygga i tio år och tagit kontakt med Ljungby kommun för första gången 2013 – så startade arbetet med Ljungbys nya arena för motorsport för tre veckor sedan. En arena som till större delen ska innefatta folkrace, rallycross och crosskart.

14 hektar har kommunen upplåtit för den nya idrottsanläggningen. De senaste veckorna har 550 kubik skog tagits ner för att öppna landskapet.

Arbetet är i ett väldigt tidigt skede, men trots att terrängen bara består av jord och sten är det lätt att visualisera hur Ljungby MK planerat området. Redan i höst hoppas Christer Landén hos Ljungby MK att banan ska vara på plats. Men även om banan är på plats kommer arbetet vara långt ifrån över. Det ska byggas nytt klubbhus, en damm och plats för publik.

– Publiken kommer stå högt upp och kommer kunna se hela banan från samma plats, berättar Christer.

På den orörda marken finns det även stora möjligheter för lärdomar – det tog så klart möjligheternas skola vara på.

För två och ett halvt år sedan tog Christer Landén kontakt med Jimmie Nilsson, gymnasiechef på Sunnerbogymnasiet. Nu har elever från skolans bygg– och anläggningsprogram möjlighet att använda marken för sina övningar.

– För de här eleverna är det andra dagen som de sitter i en grävmaskin, de får otroligt värdefull spakvana genom att göra enklare grävövningar, berättar läraren Roger Andersson.

– Marken här är ju oerhört tacksam då det inte finns några ledningar och inget som kan förstöras, ett väldigt bra ställe för gräv– och mätningsarbeten.

När Andreas Svanborg sitter i grävmaskinen får klasskamraterna Theo Sjödahl och Alexander Strömgren göra mätövningar.

– Det är ju bara andra dagen vi sitter i maskinen, det är roligt, tycker dem.

Någon tidsgräns för när projektet ska vara klappat och klart är inte satt.

Det är inget litet projekt som Ljungby MK tagit sig an och det handlar om oerhört stora pengar för att bygga en sådan här idrottsanläggning.

– Det är ideellt arbete så långt som det är möjligt, säger Christer Landén.

Tur då att det finns värdefull kunskap bland klubbens medlemmar som vet hur man både anlägger vägar och bygger hus.

En kvalificerad gissning är att även hela nästa år kommer ägnas åt olika delar av bygget. Men efter tio år av diskussioner har bygget av Ljungbys arena för motorsport äntligen startat.