Med en beräknad banlängd på en kilometer tillsammans med en skogsslinga på två kilometer kommer Ljungby motorklubb få en efterlängtade motorbana som kan nyttjas både av rallycrossförare och folkracefantaster.

– Det har saknats en sådan här bana sedan 50-talet, berättar klubbens ordförande Hans Karlsson.

Men motorklubben väntar fortfarande på svar från Trafikverket som också ska säga sitt. Enligt Hans har kommunen en önskan om att få in Trafikverkets svar under juli.

Även grannar intill den planerade motorbanan och andra berörda har haft fram tills den 15 juli på sig att lämna in synpunkter och det har kommit in åsikter som både är för och emot anläggningen. Några är bland annat oroliga för att motorbanan ska skada djurlivet.

– Det kommer inte skada djurlivet mer än vad någon annan sport gör, som orientering, säger Hans.

Ljungby brukshundklubb är en av grannarna som blir berörda och har lämnat in synpunkter. Ett av deras önskemål är:

”Att det säkerställs att en väl fungerande ljudvall byggs mellan oss och motorbanan”.

– Vi har bra kontakt med brukshundklubben och vi är överens med de flesta, berättar Hans.

Klubben har flera aktiva förare som tävlar men de saknar en bana att träna på. När de ska träna får de hyra in sig på andra klubbars banor.

– Det kommer bli mycket smidigare att ha en egen bana och läget vid Eka är perfekt för det ligger både avskilt samtidigt som det är nära till stan, säger Hans.

Utöver att anordna tävlingar på hemmaplan kommer motorbanan också användas till olika event för företag och sponsorer. Därför finns också planer på att bygga depåer, klubbstuga och publikplatser vid banan.

Ljungby motorklubb, som varit aktiv i Ljungby sedan 30-talet, har också planer på att utöka sin verksamhet med att satsa på de yngre förarna. Vilket de kan göra med den nya motorbanan.

– Vi har många ungdomar som är medlemmar i klubben och vi vill kunna satsa mer på dem. Vi vill möta deras intresse tidigt för det kan sedan leda till att de vill fortsätta med till exempel rally och folkrace, berättar Hans.

På den nya motorbanan kommer de att kunna erbjuda crosskart för de yngre barnen.

– Då kör man i en liten mindre bil som är ensitsig och den kan barnen börja med i tidigare åldrar, säger Hans.

Bilen är inte bara mindre utan har också en kraftig stålrörsbur som skyddar föraren.

Så fort alla har sagt sitt och klubben får klartecken för banan är de redo att dra igång byggnationen.

– Vi har väntat i drygt ett år på att få börja bygga, men när vi får klartecken drar vi igång, berättar han.