Centerpartisten Bruno Edgarsson, som är ordförande i stiftsfullmäktige i Växjö stift, tar i Smålänningen avstånd från Pride och säger att han inte kan förlika sig med hbtq.

I Älmhult pågår planeringen av Prideparaden den 2 juni för fullt, och Edgarssons uttalande blir ett kvitto för arrangörerna på hur viktig Prideparaden är menar Jenny Herz på Studieförbundet Vuxenskolan.

– Det är bra att det kommer i tidningen och kommer upp till ytan så att man får en chans att ta tag i det. Det är bra att det blir diskussion.

Under torsdagen skickade Jenny Herz en särskild inbjudan till två av Svenska kyrkans representanter i Älmhults kommun, kyrkoherdarna Marcus Lejon och Magnus Hedin.

– Alla privatpersoner, organisationer, företag och föreningar är välkomna att delta men jag skickar en särskild inbjudan till dem eftersom jag vet att det finns många inom Svenska kyrkan som inte delar Edgarssons åsikter. Det är viktigt att de också får komma fram, och jag vill att de ska veta att de är välkomna.

– Det är ingen som har protesterat eller vänt sig mot arrangemanget. Men vi har i gruppen haft en del samtal om hur det är att vara ung i Älmhult i dag, och kanske gå på gymnasieskolan och berätta för sina kompisar att man tycker om någon av samma kön. Tyvärr är det inte så enkelt och självklart som det borde vara 2016.

– Men det gör bara att vi får ännu mer engagemang och kämpar för detta.

Pridearrangörerna har bjudit in personer från olika yrkesgrupper, och Jenny berättar att två poliser kommer att gå med i tåget.

– Jag vill hälsa till allmänheten att man är välkommen att delta i paraden om man bryr sig om samhällsutvecklingen, öppenhet och det samhälle som våra barn ska leva i. Det ska vara självklart att få vara kär i vem man vill.