På lördagen arrangerade flera lokala konstnärer och fotografer en utställning i en lokal på Lantmätargränd i Östra centrum i Jönköping. Evenemanget kallades Art as a part där intäkterna gick till organisationer som hjälper flyktingar.

Men evenemanget stördes av en aktion som genomfördes av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Enligt polisen var de ett 20-tal personer och enligt dem själva var de upp mot 40. De ställde upp sig i korsningen mellan samtidigt som de utropade området som en nationalsocialistisk zon.

De störde arrangemanget, folk blev rädda och ville inte gå förbi. De sa att de ville ha ett rasrent samhälle och kasta ut folk med annan hudfärg, säger en person som besökte Art as a part.

Personen vill vara anonym eftersom hen känner sig rädd för repressalier.

Situationen blev extremt osäker för folk med annan hudfärg när de säger att de vill kasta ut dem, säger personen.

Vittnet berättar hur de knuffade en person, som ryckte till sig en bunt med flygblad, in i en vägg.Personen och flera andra ringde polisen men det dröjde.

Vi ringde flera gånger men det kom aldrig någon polis dit. Förutom en bil som stod lite längre bort.

Mattias Ramsö är chef för polisens utredningsgrupp. Han var inte själv på platsen men har tagit del av en rapport.

Vi fick in ett samtal om att det samlats ett antal personer på Östra storgatan. Det tydde på att de kom från en organisation som heter Nordfront. Vi skickade ner polispatruller och gjorde en bedömning, säger Mattias Ramsö.

Polisen på plats

Även om det hade varit en tillståndspliktig sammankomst hade vi inte avbrutit eftersom det är grundlagsskyddat. Vi hade upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen mot den som var ansvarig i efterhand, säger Mattias Ramsö.

Han harsjälv inte fått någon rapport om att det var stökigt eller om att någon person hade blivit knuffad.

Det har säkert hänt och det kan absolut utgöra ett brott i form av ofredande. Jag kan också förstå att man blir provocerad men det gäller för folk att hålla sig på rätt sida.

Nordiska Motståndsrörelsen har publicerat flera artiklar och webbradioprogram om aktionen. Enligt dem ska polisen ha gått fram och frågat om det var en demonstration. Polisen ska också ha sagt att även om det var en demonstration hade de inte kunnat göra något eftersom de inte hade resurser. Påståenden som tillbakavisas av Ramsö.

Så jobbar vi inte, det kan jag starkt dementera. Vi skulle aldrig agera på det sättet, säger han.

Aktionen från Nordiska Motståndsrörelsen var en del i ett startskott för en nystartad avdelning i Småland.

De kallar avdelningen för Näste 7 och är en av sju distriktsavdelningar i landet. I distriktsavdelningarna finns olika aktivistgrupper som de kallar för kampgrupper.

Expo, som granskar högerextremism, beskriver organisationen som Sveriges våldsammaste nazistorganisation. Nordiska motståndsrörelsen har också startat ett politiskt parti. Organisationen kallas också för Svenska motståndsrörelsen.

Ledare, eller nästeschef som de själva kallar det, för den nya avdelningen är Magnus Wardmo från Emmaboda. Avdelningen har varit sovande under en tid med stöd från Skåne och Göteborg. Men nu ska de bli en självständig avdelning igen.

Wardmo har ett förflutet i Sverigedemokraterna på 90-talet och var sedan distriktsledare för Svenskarnas parti, ett nazistiskt parti som lades ner på våren 2015. Partiet har genomfört flera 1 maj-demonstrationer, den första i Eskilstuna 2012, sedan två i Jönköping nästkommande år.

Enligt Jonathan Leman, som jobbar på Expo research, har konkurrensen från Svenskarnas parti varit en av anledningarna till att NMR inte varit framgångsrikt i Småland tidigare. Hur många medlemmar Näste 7 har är i dagsläget svårt att svara på, säger han.

Men om de var 40 på aktionen så var de från många håll. Det är inte ovanligt. Man reser inte till andra halvan av Sverige för att dela ut flygblad i brevlådor, men för offentliga aktioner reser de väldigt långt för att skapa närvaro. De hade en i Karlstad härom veckan och då var det personer från flera nästen, säger han.

Jönköpings-Posten har varit i kontakt med polisens kriminalunderrättelsetjänst som inte vill kommentera saken i detalj. Fredric von Knorring, chef för avdelningen skriver till JP i ett mejl:

"Polismyndigheten följer generellt utvecklingen inom områden där brott kan komma att begås. Det är inte polisens uppgift att bedöma organisationers värderingar och politiska ståndpunkter. Polisen utgår från risken för ordningsstörningar och eventuella andra hotbilder vid våra bedömningar. Hur vi bedömer hotbilder och vilka åtgärder vi vidtar utifrån dessa hotbilder kan vi av taktiska skäl inte uttala oss om i detalj."

JP har försökt få kontakt med avdelningsledaren Magnus Wardmo utan resultat.