Samarbetet innebär bland annat att Nobel Prize Museum ska visa utställningar i Markaryd, som riktar sig till skolor. Och i samband med detta ska utbildningskvällar anordnas för lärare i regionen.

För Nobel Prize Museum är det viktigt att de samarbetspartners som knyts till museet delar de värderingar som ligger till grund för detta.

Vill nå ut

– Vi vill nå ut till skolor i hela landet och inspirera unga människor till att vilja vara med och bidra till en bättre värld i Nobelprisets anda. Samarbetet med Nibe ligger helt i linje med detta. Vi är väldigt glada för detta partnerskap.

Det säger Erika Lanner, museichef på Nobel Prize Museum, i ett pressmeddelande.

– Sedan flera årtionden tillbaka har Nibe haft ett mycket nära samarbete med skolan i Markaryds kommun, alltifrån första klass ända upp till gymnasiet. Naturvetenskap och hållbarhet ligger verkligen Nibe varmt om hjärtat och därför känns det mycket spännande att kunna påbörja ett långsiktigt samarbete med Nobel Prize Museum just kring dessa ämnesområden, säger Gerteric Lindquist, koncernchef på Nibe.

Ny utställning

Det var 2018 som Nobel Prize Museum öppnade utställningen "Experiment" i Nibes lokaler i Markaryd, vilket är ett samarbete mellan Nobel Prize Museum, Nibe, Markaryds kommun och regionala kunskapsprojektet Mot nya höjder. Denna besöktes av tusentals elever från hela Kronoberg.

Utställningen kommer att finnas kvar i Markaryd året ut, innan en ny utställning öppnas 2020.