I våras blev Nibe kanske 110:e förvärv klart. Då var det en del av världskoncernen Alfa Laval som köptes och bara några månader senare blev Nibe majoritetsägare i det brittiska företaget CK Fired Ltd.

Nu är det dags igen. Nibe har tecknat avtal om att förvärva 51 procent av Emin group, med verksamheter i Turkiet och Serbien, och har köpoption på att förvärva ytterligare 29 procent längre fram, närmare bestämt 2025.

Företaget som grundades 1970 är ett verkstadsbolag med 340 anställda och omsätter cirka 140 miljoner kronor, med en rörelsemarginal överstigande 10 procent.

Största kunden

Emins huvudprodukter är kopplingssystem för vätskor som säljs till tillverkare av energiutrustning. Nibe är Emins största kund och svarar för mer än 50 procent av omsättningen.

Produktionen är mycket modern och högautomatiserad.

– Med förvärvet av Emin kompletterar vi ytterligare sortimentet av komponenter och lösningar till den viktiga HVAC-sektorn. Vi får även tillgång till ytterligare intressanta länder för lågkostnadsproduktion i Turkiet och Serbien. På sikt är också dessa länder intressanta lokala marknader, säger Gerteric Lindquist, koncernchef för Nibe Industriers, i ett pressmeddelande som skickades ut på måndagsmorgonen.

– Det är mycket värdefullt och positivt att nuvarande ledning med CEO Bülent Tacsi kommer att fortsätta att leda bolaget som delägare.

Åtta veckor

Emin kommer att ingå i affärsområde Nibe Element. Förvärvet förutsätter att vissa villkor är uppfyllda, bland annat godkännande från den turkiska konkurrensmyndigheten. Slutförande av förvärvet samt konsolidering beräknas kunna ske inom åtta veckor.

Relaterat till artikeln