I februari som 62-åriga Eva Karlsson befann sig på gymmet Wellness Studio i Alvesta. Hon värmde upp på spinningcykeln som vanligt och märkte inga tecken på att något skulle vara annorlunda.

Samtidigt tränade Nicole Kukuruzovic, 25 år, på en maskin en bit därifrån. Plötsligt hörde hon en duns och två tonårstjejer såg chockade ut. Hon sprang fram och såg Eva ligga livlös på golvet.

– Hon krampade och ryckte till. Jag tänkte först att det måste vara en person med epilepsi eller kanske diabetes. Men så blev hon helt livlös. Ena foten satt fast i cykel-pedalen. Jag slet för att få loss benet, la kroppen fritt på rygg. Jag kollade andningen. Kände inget. Fan, hon andas inte tänkte jag i panik, säger Nicole i ett pressmeddelande från Riksförbundet HjärtLung.

Återupplivade henne

Hon skrek till tonårstjejerna att ringa 112.

– Jag var livrädd men samtidigt fanns ingen tvekan. Jag mindes mina lektioner i hjärt-lungräddning och började pumpa på med kompressioner.

Maria Fridell, platschef på Wellness Studio, sprang efter hjärtstartaren och tog över kontakten med 112. Nicole tog huvudansvaret och Kristina Hjertberg såg till att alla insatser skedde i rätt ordning.

– När hjärtstartaren gav instruktioner vi kunde följa och de på SOS alarm gav feedback i telefonen och sa att vi gjorde rätt, så kändes det skönt även om vi alla var skärrade, säger Maria Fridell.

Då började Eva ge ifrån sig livstecken. Hon rosslade till och började andas. När ambulanspersonalen kom fram till olycksplatsen var Eva redan återupplivad.

Utdelning av pris

Till saken hör att Eva Karlsson är sjuksköterska och specialist på just hjärt- och kärlsjukdomar.

Hon har under flera år jobbat som HRL-instruktör och utbildat andra i hur de ska göra vid hjärtstopp.

"Nu fick hon själv erfara vikten av den kunskap som hon har varit engagerad i att sprida", skriver Riksförbundet HjärtLung i pressmeddelandet .

Priset delades ut tisdagen den 24 september vid HRL-kongressen i Stockholms stadshus.

Motiveringen lyder: Nicole Kukuruzovic har genom aktiv hjärt-lungräddning i samarbete med personal och med tränare på Wellness i Alvesta bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.