Åtalet kom på tisdagsförmiddagen. De nio männen misstänkts för att ingått i en organisation som genomfört omfattande tjuvfiske av kräftor, gös och gädda i insjöar i Småland med omnejd skriver polisen i Region Syd i ett pressmeddelande.

Två av de åtalade männen greps under pågående tjuvfiske i augusti i Norra Bergundasjön i Växjö. Polisen fann i den utredningen spår som ledde till två fastigheter i Tingsryds kommun där de sju övriga åtalade greps vid ett tillslag.

Vid tillslaget hittade polisen mängder med kräftor och fisk samt stora mängder utrustning, bland annat fiskenät, kräftmjärdar, gummibåtar med elmotorer, och en större ismaskin. En lastbil med kylutrustning användes för distribution.

Alla beslag visar på att tjuvfisket har varit organiserat och av mycket stor omfattning. Jag har under utredningens gång blivit mycket överraskad över vilka oerhört stora mängder som tjuvfiskats samt vilka summor det omsatt som jag ser mig kunna bevisa, säger förundersökningsledaren assistentåklagare Saramaria Johansson, Växjö i ett pressmeddelande.

De nio åtalade männen är utländska medborgare i 30-60-årsåldern. Samtliga åtalas för grovt häleri och åtta av de misstänkta åtalas för grovt brott mot fiskelagen. De åtalade männen är misstänkta för att ha tjuvfiskat och sålt över 1000 kilo gös, över 1000 kilo signalkräftor och över 100 kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm. Försäljningsintäkterna uppges ligga över 400 000 kronor.

Detta är det största åtalet jag känner till efter omfattande tjuvfiske i insjöar i landet. Organiserat tjuvfiske är säkerligen vida utbrett i landet eftersom det kan inbringa stora summor pengar, som denna förundersökning påvisar. Utredningen i Växjö visar på ett stort problem med organiserat tjuvfiske i olika insjöar, säger Saramaria Johansson i pressmeddelandet.

Rättegången, som genomförs i Linköpings tingsrätts, inleds tisdagen den 17 oktober och beräknas pågå i 9 dagar. Åtta av de misstänkta sitter häktade i avvaktan på rättegång. Några av de åtalade uppges ha gjort vissa medgivanden.