Stöldskyddsföreningen, SSF uppmanar konsumenter att se upp för ficktjuvar i butiker och köpcentra. Några av tipsen är att förvara värdesaker nära kroppen och helst i dolda fickor. Samt att tömma bilen på värdesaker och nyinhandlade varor - innan tjuvar gör det. De kan snabbt och enkelt ta sig in i de flesta bilar.

När det gäller villainbrott så finns det också en del knep för att försvåra för ovälkomna besökare.

 Uppmärksamma grannar är ett bra sätt att hålla tjuven borta, säger Lotta Mauritzson är ansvarig för rådgivning på SSF Stöldskyddsföreningen.

Hon menar på att tjuvarna, redan när de rekar, kan välja bort ett område där uppmärksamheten och risken för upptäckt verkar vara hög.

Ett av hennes råd är att komma överens med grannar om att de ska hålla koll på ens hem och se till att det ser bebott ut. Samt att skaffa ett larm som är uppkopplat mot larmcentral med åtgärd.

Stöldskyddsföreningen råder konsumenter att skaffa ett "shopping-kort" och enbart fylla på så mycket pengar som man har tänkt handla för. Skulle man bli av med sitt kontokort så är det bara till att spärra det med en gång. Geospärr är ett annat sätt att begränsa möjligheten att använda det stulna kortet utomlands.

Att låsa sitt kort för internetköp när det inte används är ytterligare ett råd, samt att kontrollera att e-butiken är certifierad, och har symbolen för Trygg e-handel.

 Kontrollera också att webbadressen på de sidor du handlar på börjar med ”https: Om inte bör du bara lämna ifrån dig dina kortuppgifter om du välja en etablerad betaltjänst på sidan, säger Lotta Mauritzson, ansvarig för rådgivning på SSF Stöldskyddsföreningen.