Sportlovsveckan i Ljungby, Markaryd och Älmhult närmar sig. Många hus lämnas tomma när familjer beger sig iväg på resa. Det är extra lockande för inbrottstjuvar. Många villaägare och fritidshusägare är drabbade.

Polisens presstalesperson i region Syd, Fredrik Bratt, gör snabbt en sökning av inbrott i de tre kommunerna sedan 1 januari och får besked att det har anmälts 29 inbrott.

Det är ganska mycket faktiskt. Det kan vara betydligt fler.

Utöver de 29 inbrotten finns alla inbrott som ringts in och där man bedömer att det är svårt att säkra spår eller få resultat vilket gör att polispatrull inte åker till brottsplatsen.

Fredrik Bratt vill varna sportlovsfirarna.

Framför allt ska man prata med grannar och be om hjälp. Låt dem ta in din post, ställa sin bil på din uppfart om du har en sådan. Gå runt på nyfallen snö och skotta. De kan låta lamporna lysa.

Sedan kan man så klart vara försiktig i att skriva om sin semester i sociala medier.

Men det viktiga är att ta hjälp från omgivningen. Om alla på gatan har tomt soporna utom en så förstår tjuven att ingen är hemma.

Fredrik Bratt tror att allt fler blir medvetna om att man ska se över detaljer kring hemmet när man åker iväg.

Men en del tänker nog att ”det drabbar inte mig”.

Kan de som är hemma i bostadsområdet göra något mer?

Ja, absolut bör man höra av sig till oss om man ser bilar eller personer som inte hör hemma där eller beter sig konstigt. Man ska lita på magkänslan. Ofta är de som bor i ett område väldigt duktiga på att se sådant. Vi är intresserade av bilar som kan kopplas till brott. Det kan vara sista pusselbiten som behövs för att knyta ett fordon till eller flera inbrott, tipsar Fredrik Bratt.