I våras tog Stefan Ericson och hans medarbetare hem en stor seger. De fick 35 000 kronor i bidrag för att kunna köpa in två elcyklar som nu står laddade och klara i kommunens cykelförråd.

– Syftet var att undersöka om elcyklar kan vara ett permanent transportalternativ för interna transporter och om vi i så fall senare kan utöka med fler cyklar. Elcyklar har dessutom fördelen att de inte släpper ut hälsofarliga växthusgaser samtidigt som att cykla är hälsofrämjande eftersom det ger både frisk luft och motion, säger Stefan.

Direkt när klartecknet kom, att de fick 35 000 kronor från de 200 000 som kommunen varje år sätter undan till olika miljöprojekt, köpte Stefan in cyklarna. Den ena står i cykelförrådet bakom kommunhuset medan den andra än så länge är utlånad till olika hemtjänstgrupper.

– Just nu är en i Lagan och efter det ska den till Åsikten i Ljungby, berättar Stefan.

För att hemtjänsten ska få låna elcykeln har de krav på att de ska föra journal hur de har använt den.

– De för körjournal för att vi ska kunna se hur mycket cykeln har använts och därefter kunna ta beslut om att kunna köpa in fler cyklar och kanske till och med kunna ersätta någon bil med elcykel, säger Stefan.

Med hjälp av batteriet kan cykeln komma upp i en hastighet på 27 kilometer i timmen.