Nu är det dags för årets studenter att springa ut från Finnvedens gymnasium, FIGY, men först väntar en studentbal som många har sett fram emot länge. Eleverna på gymnasiesärskolan i Värnamo får dock ingen inbjudan till studentbalen, men Jakob Erlandsson har längtat i flera år, så efter att mamma Anette skrivit till balkommittén ska även han få klä upp sig och dansa vals under tisdagen.

– Han har pratat om att han vill gå balen sedan han började på skolan för fyra år sedan. Viljan blev ännu större när han såg sin bror Lukas inför hans bal för tre år sedan, säger mamma Anette Erlandsson.

Nu hoppas Anette och Jakob att fler från gymnasiesärskolan ska våga gå på balen i framtiden och att det skickas ut en skriftlig inbjudan framöver.

– Jag tror inte att det görs avsiktligt, utan att många helt enkelt inte tänker på det eftersom man inte är van vid att elever från gymnasiesärskolan går på balen. Efter att vi hade skrivit till balkommittén var det ju inga problem alls. Men förhoppningsvis gör detta att rektorer och framtida balkommittéer skickar ut en inbjudan även till dessa elever, säger Anette.

– Jag hoppas att fler vågar gå efter att jag har gått, säger Jakob.

Anette menar att det skulle göra stor skillnad med en skriftlig inbjudan.

– Jakob har en lindrig funktionsnedsättning och adhd, men en del har svårare att förmedla information hem till sina föräldrar. Det är ju synd att de hamnar utanför den stora gemenskapen som student och bal innebär, säger hon.

Jakob tar fram och visar stolt upp sin nya smoking.

– Jag har aldrig haft på mig något sådant så det kommer att bli jättekul. Men jag vill inte att den ska bli skrynklig, säger han.

Vad baldejten Ottilia Svensson ska ha på sig vet Jakob inte än.

– Jag har inte sett hennes klänning än, men den är säkert fin, säger han.

– De har känt varandra sedan dagis och det var faktiskt hon som frågade om han hade någon att gå med, eftersom hon visste att han har velat gå på studentbalen så länge. Det är oerhört kul att se hans glädje, säger mamma Anette.