En ny Audianläggning i Jönköping har till och från varit på gång sedan 2014. Två år tidigare lämnade Atteviks Ljungarum och Gamla flygfältet där i många år lastbilsanläggningen fanns. En ny invigdes då på Torsvik.

Funderingarna satte då fart om att bygga en ny personbilsanläggning på flygfältet med försäljning av Audi, VW och Seat. Skoda finns i dag redan på Ljungarum. I dag finns Atteviks vid John Bauergatan, granne med Nybergs Bil.

Vi ska vara kvar där och genomföra en ombyggnad. Det blir i första hand försäljning och verkstad för VW-bilar, men troligtvis också Skoda och Seat. Arbetet ska påbörjas i år, säger delägare Louise Attevik.

I juni 2014 presenterade dock Atteviks förslag på en ny bilhall och verkstad för enbart tyska märket Audi och det vid just Gamla flygfältet. Audi i Tyskland har som krav att det ska byggas anläggningar enbart för det egna varumärket.

Ärendet gällande flygfältet har vart mycket segslitet, med tanke på den nya stadsbyggnadsvisionen har vi inte kommit längre med bygglov och sedan en tid har vi skissat på nya förslag. Vi har krav på oss att påbörja arbetet före decembers utgång i år, annars finns det risk att vi tappar märket, säger Atteviks vd Dan Jonsson.

I samarbete med fastighetsbolaget M2-Gruppen och med hjälp av arkitekter har ett förslag tagits fram. Den nya Audihallen planeras att ligga utmed E4 vid avfarten mot länssjukhuset Ryhov och nära fastighetsbolagets höghus och M2-Center (fd Eurostop). Det är fastighetsbolaget som ska bygga och hyra ut till Atteviks.

I förhandsbeskedet står det att anläggningen blir 2650 kvadratmeter stor, nästan en halv fotbollsplan, i tre våningar och med goda parkeringsutrymmen. Stadsbyggnadsnämnden har sagt ja i förhandsbeskedet med ett flertal villkor, bland annat ska bilhallens placering ske i samråd med bygglovsavdelningen med tanke på det spårreservat som tagits fram för framtida höghastighetsbanans spårsträckning.

Vi är noga med att påpeka att det ännu är ett förslag. Vi har inte skrivit på några avtal med M2-Gruppen och Audi i Tyskland har inte sagt sitt. En anläggning för Audi på flygfältet kan ännu bli aktuell, säger Dan Jonsson.

M2-Gruppen hoppas också på en snar lösning.

Vi hoppas att Atteviks är beredda att satsa på det här och att det blir grönt ljus överallt. Då kan vi skicka in bygglovshandlingar. Vi har 22000 tomt i området som ska bebyggas på sikt. Byggtiden för Audihallen är beräknad till tio månader, säger fastighetsbolagets Sverigechef Kent Rossler.