Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt besked: Antikroppstester erbjuds till alla

Region Kronoberg erbjuder från och med onsdag allmän provtagning för antikroppar mot covid-19. Testet erbjuds för att konstatera om personen haft covid-19 och görs på vårdcentralerna.

Kriteriet för att få ta antikroppstestet är att man varit frisk i minst 14 dagar, meddelar Region Kronoberg i ett pressmeddelande. Provet tas efter tidsbokning på vårdcentralerna i länet och kostar 200 kronor.

Inom två dagar ska patienten få svar.

– Vi är nöjda med att komma igång med antikroppstesterna för allmänheten nu. Efterfrågan är stor. Vi har sett hos våra blodgivare att andelen som har antikroppar ligger på ungefär 4 procent, så de absolut flesta kommer inte att ha antikroppar, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Tidsbokningen öppnar redan idag den 3 augusti och Region Kronoberg varnar för att det kan bli svårt att få tid direkt samt att det kan vara olika tryck på olika vårdcentraler över att få göra testet.

– Vi tror att det kommer att bli ett mycket stort intresse för den här provtagningen, och vill därför förvarna om att det kan bli en del väntetider, säger Lena Andersson Nazzal, verksamhetsområdeschef för primärvård och rehab i Region Kronoberg.

Personer som har antikroppar har mindre risk att smittas av covid-19, och därmed också mindre risk att föra smittan vidare till andra i samhället. Något som innebär att en person med antikroppar kan umgås med personer som tillhör riskgrupp. Det är även så att en person i riskgrupp som bär på antikroppar kan umgås med andra, menar Region Kronoberg.

Hur länge antikropparna skyddar mot en ny infektion är dock inte klarlagt.

– I nuläget gör Folkhälsomyndigheten bedömningen att antikroppar för covid-19 sannolikt ger skydd i minst ett halvår från att personen fått sitt testresultat. Men den siffran kan komma att ändras, säger Christian Blomkvist.

De allmänna riktlinjer som finns för att undvika smittspridning, som råden att tvätta sig och hålla avstånden, gäller även för personer med antikroppar.

– Det är viktigt att man fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer även vid påvisade antikroppar, påpekar smittskyddsläkare Christian Blomkvist.