Under natten mot torsdagen inträffade två inbrott i verkstäder eller förråd på landsbygden i Markaryds kommun. Under fredagsmorgonen upptäcktes ytterligare två inbrott. Dessa hade skett i Axhult i närheten av Strömsnäsbruk och i Köphult i närheten av Markaryd. Även i dessa fall var det verktyg som var stulna. Förutom stölden av verktyg från verkstaden i Axhult hade gärningspersonen eller -personerna försökt ta sig in i boningshuset, men misslyckats.

Polisen uppgav i samband med inbrotten under natten till torsdagen att man misstänkte att det kunde röra sig om samma gärningsperson.

– Det här är ju intressant, för det var ju två inbrott i Markaryd i går, sa Kim Hild, presstalesperson på polisen under morgonen.

Senare under fredagen fick polisen in ännu en anmälan om inbrott. Denna gång var det en stuga i Köphult som drabbats och därmed har två inbrott upptäckts där inom loppet av ett dygn. Vid inbrottet som upptäcktes på fredagskvällen har hittat en kofot på platsen men det är oklart vad som stulits.

Tror ni att de två inbrotten har samband?

– Det förefaller troligt med tanke på den avgränsade geografin. Även om vi kanske inte kan knyta dem rent tekniskt till varandra så är det en rätt stark tanke vi har, säger Calle Persson, polisens presstalesperson på fredagskvällen.

Även ett eventuellt samband med övriga inbrott kommer att utredas, men först kollar polisen på varje inbrott för sig, förklarar Calle Persson.

Har du några råd till boende hur man kan försöka skydda sig mot inbrott?

– Om man ska lämna huset kan det vara bra att berätta för grannar, om man litar på dem, hur länge man ska vara borta så att de märker om det är någon obehörig på plats. Har man inga grannar kan man kanske ta hjälp av anhöriga som kollar till bostaden, säger Calle Persson.

– Att grannar är uppmärksamma och att vi snabbt får reda på om det är obehöriga på en plats är det bästa sättet. Grannsamverkan är jättebra, säger han.

Ska man vara borta länge tipsar han om att försöka få huset att se bebott ut till exempel med hjälp av timer på lampor och hjälp att tömma brevlådan.