- Det blir så när man är irriterad på sig själv och det är något man vill rätta till. Idag lyckades jag att koncentrera mig på varje skott, förklarar Emil, som efter 40:e tävlingsskottet sträckte en knuten näve i luften av den anledningen.

Med 193 poäng i första omgången delade han andraplatsen med två andra skyttar, men med 197 i andra omgången och 390 poäng totalt var det inget snack. Resultatet var en poäng högre än vid segern i Granada för två år sedan och personligt rekord på den internationella arenan.

- Var inte nervös, kände mig komfortabel och kände mig inte rädd för att misslyckas. Är stolt över att övervunnit det, analyserar Emil efteråt.

Tillsammans med lagkompisarna Niklas Bergström och Jesper Nyberg blev det 1135 poäng och silver i lagkampen en pinne före Nordkorea. Finland med alla tre skyttarna bland de åtta bästa vann på 1146 poäng.

Om Emils namn är stort i skyttevärlden ur resultatsynpunkt, så är han minst lika stor ur ledarsynpunkt. Då en fransk damjunior fick problem med geväret och okunniga juryledamöter hävdade att det fungerade, var det Emil tillsammans med en finsk medtävlare som ingrep och reparerade geväret.

Två guld och ett brons individuellt samt tre lagsilver blev facit för Delarysonen, som redan bundit upp sig för två säsonger till.

- Jag har bundit upp mig på att bygga banorna vid EM i Baku 2017 och VM i Sydkorea 2018, och då vill man ju vara med och tävla också, avslöjar Emil avslutningsvis.

MIKAEL SVENSSON